Događaji

Palestinci kažu za obnovu Gaze treba 7,8 milijarda dolara

Palestinci kažu za obnovu Gaze treba 7,8 milijarda dolara

Obnova Gaze stajat će 7,8 milijarda dolara, navela je Palestinska vlast u četvrtak u najcjelovitijoj procjeni šteta počinjenih u sedmotjednom ratu s Izraelom koji je razorio stanove i infrastrukturu.

Za obnovu 17.000 domova razorenih izraelskim bombardiranjima trebat će 2,5 milijarda dolara, a za energetski sektor 250 milijuna dolara jer su dvije izraelske rakete uništile jedinu elektranu u Pojasu Gaze.

"To je dosad najrazorniji napad na Gazu, to je katastrofa i potrebna je pomoć odmah jer mnoge stvari ne mogu čekati", rekao je palestinski ekonomist Mohamed Štajeh, iz stranke Fatah.

Obnova Gaze ovisit će najviše o stranoj pomoći, rekao je Štajeh. Za nju su nužni izraelsko otvaranje graničnih prijelaza i suradnja suprotstavljenih palestinskih frakcija, rekao je Štajeh.

Međutim, nijedan od tih faktora ne čini se zasad izglednim, jer donatorska konferencija nije ni zakazana, palestinske institucije su podijeljene, a Izrael nije učinio nikakve korake prema ublažavanju blokade.

Za obnovu obrazovnog sustava trebat će 143 milijuna dolara.

Gotovo pola milijuna djece ne može se vratiti u škole koje su razorene.

Više od 106.000 od ukupno 1,8 milijuna stanovnika Gaze raseljeno je i privremeno smješteno u skloništa Ujedinjenih naroda ili kod rodbine.

Za obnovu morske i zračne luke trebat će 670 milijuna dolara.

U gotovo dvomjesečnom sukobu palestinskog pokreta Hamas i Izraela ubijeno je više od 2100 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 64 vojnika i pet civila.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.