Događaji

Koordinirana akcija

EU razmišlja o bojkotu SP-a u Rusiji 2018.

EU razmišlja o bojkotu SP-a u Rusiji 2018.

U radnome dokumentu o sankcijama protiv Moskve pojavljuje se i prijedlog o europskom bojkotu Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. što se navodi kao jedna od mjera koje bi Europa mogla razmatrati s obzirom na razvoj sukoba u Ukrajini, rekao je u srijedu diplomatski izvor koji je želio ostati anoniman.

 

Zamisao se pojavila u radnome dokumentu o kojemu su raspravljale zemlje članice EU-a, "no kao potencijalna kasnija mogućnost, a ne u ovom trenutku", rekao je visoki diplomatski izvor.

Financial Times piše kako se u dokumentu spominje "koordinirana akcija zemalja članica G7, a riječ je o prijedlogu o suspenziji sudjelovanja Rusije u velikim kulturnim, ekonomskim i sportskim događajima, poput primjerice utrke Formule 1, nogometnih utakmica UEFA-e, Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. i drugih." Slična se informacija u srijedu pojavila i u španjolskom El Paisu.

Rusija bi u ljeto 2018. trebala biti domaćin Svjetskoga nogometnog prvenstva, četiri godine nakon što je organizirala Zimske olimpijske igre u Sočiju u veljači 2014.

Poziv na bojkot uputili su navodno njemački političari.

No, glasnogovornik njemačke vlade Stefen Seibert u srijedu je opovrgao informaciju objasnivši da njemačka vlada ne razmatra poziv na bojkot, te da će se Svjetski nogometni kup u Rusiji održati tek za četiri godine te da još nije vrijeme da se raspravlja o takvim pitanjima.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer je kazao da, unatoč tomu što EU razmatra mogućnost dodatnih sankcija protiv Rusije, to pitanje nema nikakve veze sa Svjetskim prvenstvom 2018.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.