Događaji

Zagreb Waste Expo

Zmajlović: Do 2020. odvojeno prikupljati 50 posto otpada

Zmajlović: Do 2020. odvojeno prikupljati 50 posto otpada

Gospodarenje otpadom jedan je od najperspektivnijih sektora u ekonomskom smislu narednih godina, rečeno je na konferenciji Zagreb Waste Expo. Ministar Zmajlović je istaknuo da je cilj do 2020. osigurati odvojeno prikupljanje 50 posto otpada i još jednom prozvao Grad Zagreb jer je u tome zakazao.

Gospodarenje otpadom ključna je tema Hrvatske države i ove vlade, ne samo radi zaštite okoliša nego i radi gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, istaknuo je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Cilj je do 2020. osigurati odvojeno prikupljanje 50% otpada, a sada na odlagalištima završava 90% otpada.

U protekle 2,5 godine u projekte je investirano 471 milijuna kuna što je dvostruko više nego u dva mandata prethodnih vlada, rekao je ministar.

"Potpuni nedostatak stvarne iskrene političke volje i sustavno guranje tih pitanja pod tepih doveli su do toga da smo 2013. dočekali na začelju europskih država po pitanju gospodarenja otpadom s bilancom od oko 5 milijardi kuna vrijednih sirovina zakopanih na odlagalištu", rekao je Zmajlović.

Primarno razvrstavanje omogućilo je dosad 300- tinjak gradova, no ima onih koji nisu učinili dovoljno, pa i onih koji nisu učinili ništa i takvi će snositi odgovornost, rekao je Zmajlović i još jednom prozvao Grad Zagreb.

"Nismo zadovoljni s dinamikom kojom se kreće naš glavni grad, očekujemo od glavnig grada da pokaže više proaktivnosti u uvođenju primarne selekcije i u izgradnji cijelog sustava. Sankcije su propisane zakonom i sigurno da oni koji ništa nisu učinili, morat će snositi konzekvence", rekao je Zmajlović.

Osvrnuo se i na zahtjev Milana Bandića da se odgodi sutrašnja sjednica gradske skupštine na kojoj je tema, među ostalim, prijedlog plana gospodarenja otpadom..

"Smatramo da je svaki dan odgoda nepovratno izgubljen, Grad Zagreb nema nijednog razloga da ne bude predvodnik po tom pitanju, ima sve materijalne, stručne resurse da bude primjer u Hrvatskoj. To je kritika koja nije usmjerena na destrukciju, nego poticaj, ja očekujem da će Grad Zagreb prionuti tom poslu bez politikanstva i bez odgoda" rekao je.

Lokalne samouprave moraju utvrditi pravila i cijenu odvojenog prikupljanja otpada, što znači da bi ta usluga mogla poskupjeti ondje gdje je sadašnja cijena nerealna i gdje se troškovi kompenziraju iz proračuna, rekao je Zmajlović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.