Događaji

Najava:

Đir po gradu ove će godine privući još više Zadrana na Poluotok

Đir po gradu ove će godine privući još više Zadrana na Poluotok

Prošlogodišnja manifestacija Đir po gradu započela je krajem studenog uz koncerte na klizalištu Forum

Priprema se već tradicionalna manifestacija Đir po gradu, kojom Gradska uprava u suradnji s Udruženjem obrtnika, HOK i HGK Županijskim komorama te gradskom Turističkom zajednicom, četvrtu godinu zaredom oživljava Poluotok ponudom ugostiteljskih i trgovačkih usluga i proizvoda te kulturnih događanja i zabavnih sadržaja, piše Narodni list

U doba godine kada Poluotok doslovce opusti, a to su zimski mjeseci, ovo je još jedan od načina da se pomogne lokalnim poduzetnicima, ali i Zadrani vrati u staru gradsku jezgru.

Puste ulice

Teška gospodarska situacija i brojni trgovački centri u Zadru su posljednjih godina prouzročili negativni trend pustog Poluotoka i nekadašnji đir po gradu, koji je brojne Zadrane privlačio na šetnju Poluotokom svake je nove zime sve dalji.

Ne čudi stoga što se na Poluotoku zatvara sve više trgovina i obrta, pogotovo tijekom zime, pa iako neki od njih radnje ponovo otvaraju pred sezonu, broj obrtnika u gradu je sve manji. Također, vrlo tužno izgledaju puste ulice i izlozi trgovina oblijepljenih u bijele papire i s natpisima "zatvoreno radi preuređenja".

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je na zadarskom području u posljednjih godinu dana nestalo 205 obrta, a iz Udruženja obrtnika Zadar kažu kako je taj negativni trend samo u Zadru posljednjih 10 godina odnio oko tisuću obrta. Stoga je ova manifestacija, u kojoj je prošle godine sudjelovalo 200-injak trgovina, restorana, kafića i drugih uslužnih djelatnosti, zajedno s muzejima i drugim kulturnim ustanovama na Poluotoku, itekako dobrodošla.

Prošlogodišnja manifestacija Đir po gradu započela je krajem studenog uz koncerte na klizalištu Forum, a sudjelovali su brojni restorani i kafići s nešto konkurentnijim cijenama i happy hour akcijama, trgovine s posebnim popustima te kulturne ustanove poput muzeja koji su davali prigodne popuste na ulaznice.

Posebno je Zadrane privuklo klizalište na Forumu gdje su djeca i odrasli mogli sudjelovati u školi klizanja, disco večeri na ledu, te raznim igrama i programima. Pomalo neobična za Zadar bila je i ugostiteljska ponuda u šatoru, s kuhanim vinom i kobasicama, što je svakako dalo dodatni čar zimskom ugođaju. Kod Kazališta lutaka organizirani su koncerti alternativnih bendova, na Trgu Petra Zoranića nastupio je crkveni zbog Ivana Pavla II., a po cijelom Poluotoku održavale su se kreativne adventske dječje radionice i animacije.

Novi šator i događanja

U sklopu akcije u Arsenalu su organizirani i tradicionalni Naši mali gušti, a kod šetnice u blizini Arheološkog muzeja restorani su organizirali humanitarnu akciju pripreme jela svakog vikenda kroz cijelo trajanje akcije. U humanitarnim akcijama subotom prošle je godine donirano više od 12.000 kuna za pomoć Vukovaru, Društvu oboljelih od multiple skleroze, Udruzi za pomoć osobama s mentalno retardacijom Svjetlo i drugima.

I ove godine Zadrane bi trebali privući razni popusti i akcije, jeftinije ulaznice za muzeje i niz tjednih događaja, a iako su dogovori još u tijeku, saznajemo kako bi se ovogodišnji Đir po gradu mogao produžiti i popuniti novim sadržajima.

-Već konceptualno smo skoro pri kraju, nije sve definirano, ali nadamo se da ćemo ove godine zadržati sve dobre stvari od prošle godine, poput klizališta i šatora, ali uz dodatak novih sadržaja. Nadamo se da će biti i više događanja, nekih koncerata više nego lani, a prema dogovorima ćemo vjerojatno imati i još jedan veliki šator kod crkve Sv. Šime gdje će se preseliti Naši mali gušti iz Arsenala. U tom šatoru bi se, uz Gušte, održavala i druga događanja kroz otprilike mjesec dana, a uz šator bi trebale biti postavljeni štandovi i kućice u kojima ćemo imati dodatnu ugostiteljsku ponudu zimskog ugođaja. U tri godine vidi se da Zadrani prepoznaju ovu manifestraciju i trud koji je uložen i da se vraćaju na Poluotok tijekom zimskih mjeseci. Prošle godine je preko 30 posto više bilo građana i veće fluktuacije ljudi na Poluotoku, a nadamo se da ćemo ove godine to podići na još veću razinu. - zaključio je Stjepan Knežević, iz zadarske Obrtničke komore.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.