Lifestyle

drugi o nama

CNN: Posjetite Zadar, grad koji nas vraća u prošlost!

CNN: Posjetite Zadar, grad koji nas vraća u prošlost!
I. P.

CNN je izdvojio pet hrvatskih mjesta na obali koji imaju nevjerojatan spoj povijesti, kulture i očaravajućih krajolika.

Napominju da su tu i deseci otoka, od kojih su mnogi nenaseljeni. U nastavku pročitajte koja je mjesta CNN izdvojio.

Zadar

CNN piše da je Zadar veći grad koji nas vraća u prošlost, točnije u rimsko doba. Zakoračite li u središte najstarijeg hrvatskog grada, obit ćete uvid u ono što povijest ove zemlje čini tako fascinantnom.

U središtu Trga Opatice Čike nalaze se ostaci starorimskog foruma, čije je kamenje iskorišteno za izgradnju crkve sv. Donata iz devetog stoljeća. Uz crkvu je romanička katedrala sv. Anastazije. Ne propustite ni zvonik iz 11. stoljeća pokraj crkve Svete Marije.

Prošetate li se zadarskom rivom, u 21. stoljeće vratit će vas umjetničke instalacije Nikole Bašića koje su postale glavna atrakcija. Uz zvukove Morskih orguljan uživajte u instalaciji “Pozdrav suncu”.

Od obiteljskih plaža CNN izdvaja Borik i Diklo, a želite li uživati u beach barovima, tu su Kolovare. Također, preporučuju i posjet gradiću Ninu kojeg krasi neobično okruženje – dva zaštitna pojasa pješčane plaže vijugaju oko starog grada, koji se nalazi na vlastitom malenom otoku povezanom s dva mosta.

Ne treba zaboraviti ni na Zadarski arhipelag od 300-tinjak otoka uz zadarsku obalu. Dva najbliža i najlakše dostupna su Ugljan i Pašman, a krase ih maslinici, razvedene šljunčane uvale te niz pješačkih i biciklističkih staza.

Silba, udaljena oko tri sata vožnje trajektom od Zadra, mjesto je na kojem nisu dopušteni automobili, a tijekom ljetnih mjeseci zabranjeni su i bicikli. Njegov manji susjed, Olib, nalazi se na istoj trajektnoj ruti.

Na Dugom otoku pronaći ćete mala ribarska sela, stare jugoslavenske vojne bunkere za podmornice i Veli rat – najviši svjetionik na Jadranu.

Također, navode i Nacionalni park Kornati, Šibenik, Primošten i Trogir.


Reci što misliš!