Događaji

HND poziva novinare da ne prihvaćaju sponzorirana putovanja

HND poziva novinare da ne prihvaćaju sponzorirana putovanja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas novinare da ne prihvaćaju putovanja koja im plaćaju (privatni) sponzori, a koja mogu dovesti u pitanje njihovu novinarsku vjerodostojnost i objektivnost.

 

HND u priopćenju ističe da bi poslovna novinarska putovanja u načelu trebale plaćati redakcije, jer su to najprirodnije situacije i uvjeti u kojima novinari doista mogu nepristrano izvještavati.

"Kada različiti sponzori plaćaju (skupa) putovanja novinarima - bilo u dogovoru s upravama ili uredništvima samih redakcija ili bez tog dogovora, svejedno - oni očekuju protuuslugu i obavezuju tako novinara ili redakciju, čak i onda kad javno govore da ne očekuju ništa zauzvrat. Naravno, i posebno onda kad zapravo i nema događaja o kojem treba izvijestiti nego se sve svodi samo na turizam te se u novinare tako posredno koruptivno 'ulaže' za budućnost", navode u HND-u.

Iako priznaju da je financijska situacija u medijskoj industriji teška i da poslodavci sve manje izdvajaju za novinarska poslovna putovanja, iz HND-a upozoravaju da to ne smije biti opravdanje za eventualni sukob interesa u kojem se novinar može naći.

"Pritom je posebno osjetljiva uloga novinara koji se bave ekonomijom, koji procjenjuju moguća ulaganja i financije jer su u prilici da odlučno utječu na javnost kad se o tome odlučuje, a darovi, neke druge usluge ili plaćena putovanja ih dovode u sukob interesa i oni tada objektivno teško mogu zauzeti profesionalnu distancu u izvještavanju", upozoravaju u HND-u. Dodaju da se to odnosi i na novinare koji prate automobilizam te sportske i turističke novinare.

Napominju da, po Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar vlastiti sukob interesa mora priopćiti javnosti. "Trebalo bi biti potpuno transparentno tko novinarima plaća putovanja, a novinari koji su u situaciji da im poslovni put plati netko drugi a ne njihove redakcije - u svojim novinarskim prilozima bi trebali jasno deklarirati tko im je platio putovanje kako bi javnost i na osnovu takvih podataka mogla procijeniti njihovu novinarsku objektivnost", navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.