Događaji

Novinari

HND poziva novinare na solidarnost u obrani profesije

HND poziva novinare na solidarnost u obrani profesije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u petak, na svoj 105. rođendan, sve novinare i druge medijske radnike na solidarnost i kolegijalnost, te na zajedničku obranu profesije od pritisaka kojima je cilj proizvesti autocenzuru i ušutkati slobodu izražavanja.

HND u priopćenju ističe da kao jedna od najstarijih profesionalnih organizacija u Hrvatskoj, koja zastupa interese 2500 svojih članova, kao i ostalih novinara i cjelokupne javnosti, svi novinari trebaju uložiti maksimalan trud kako bi novinarsku profesiju učinili dostojanstvenijom i pokazali njezinu važnost u razvoju i očuvanju demokracije.

"Pozivamo sve novinarke i novinare i sve odgovorne u medijima, koji poštuju profesionalna etička načela i ne stavljaju svoj svjetonazor, politička i druga uvjerenja ispred profesije, koji služe javnosti a ne interesima oglašivača, da nam se pridruže u nastojanju da zaštitimo slobodu misli i izražavanja", poručuje HND.

U priopćenju se podsjeća na riječi prvog predsjednika HND-a Milana Grlovića na osnivačkoj skupštini 18. prosinca 1910. godine, na kojoj se okupilo tridesetak novinara i književnika, među kojima su bili Marija Jurić Zagorka, A.G. Matoš, Milivoj Dežman i Juraj Biankini.

"Sve naše institucije nastale su pomoću štampe, njezinim žrtvama i marom - a za to ima štampa pravo, da na uzvrat zatraži od njih, neka je zanemare, neka ju oslobode. Da uzmogne vršiti svoju uzvišenu misiju u narodu, štampa mora biti neodvisna, ona mora biti poštena, da bude ugledna, a mora biti složna, da bude jaka i uplivna", govorio je tada Grlović, a njegove riječi odjekuju već 105 godina.

HND, koji je više od dva desetljeća član Međunarodne i Europske federacije novinara (IFJ/EFJ), izuzetno je ponosan što je njegovo vodstvo nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, deklaracijom donesenom na Skupštini proglasilo ništavnima odluke Suda časti za novinare koji su iz političkih razloga tijekom povijesti bili isključivani iz novinarske organizacije.

Ciljevi HND-a - ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja, promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, kao i prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima, čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, zaštita novinara od samovolje izdavača, dobili su ove godine konkretnu organizacijsku i stručnu potporu kroz osnutak Centra za zaštitu slobode izražavanja.

U Centru svakodnevno dežura tridesetak odvjetnika koji su odlučili pomoći novinarima, često ostavljenima na cjedilu i prepuštenima samima sebi da pred sudovima dokazuju nevinost, nerijetko suočenima s visokim novčanim kaznama koje moraju sami plaćati zbog toga što su objavili vlastito mišljenje, pa čak i dokazive činjenice. HND poručuje svima da nema predaje kada je riječ o borbi za slobode i demokraciju, kaže se u priopćenju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.