Događaji

Svečanom akademijom i polaganjem vijenaca

Osijek: obilježena 23. obljetnica 130. brigade HV-a

Osijek: obilježena 23. obljetnica 130. brigade HV-a

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja stradalnicima Domovinskog rata, danas je obilježena 23. obljetnica osnutka 130. brigade Hrvatske vojske.

Na proslavi su bili pripadnici proslavljene 130. brigade HV koji su branili i obranili Osijek, ministarstava obrane i branitelja, obitelji poginulih i stradalih, predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Svi su istaknuli da je 130. brigada Hrvatske vojske dala nemjerljiv doprinos obrani Osijeka, toga dijela, ali i šireg područja Hrvatske.

Ratni zapovjednik 130. brigade Edo Bakarac istaknuo je kako je u teškim ratnim vremenima, posebice nakon pada Vukovara, Brigada odigrala veliku ulogu i Osijek ostao nepokoreni grad, a ratni zapovjednik Živko Mijić je podsjetio da je kroz 130. brigadu prošlo 4500 hrvatskih branitelja. Nažalost, kazao je Mijić, poginulo je 63 branitelja, 22 se još vode kao nestali, a ranjeno je bilo 370.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić je čestitajući obljetnicu istaknuo kako je obveza da se svete žrtve poginulih te brigade ali i svih hrvatskih branitelja nikada ne smiju zaboraviti. Obveza je svih nas da gradimo onakvu Hrvatsku kakvu su sanjali svi oni koji su je branili u najtežim danima, to je poseban dug njima, rekao je Šišljagić.

Predsjednik Udruge dragovoljaca 130. brigade Hrvatske vojske Zlatko Dernaj, koja je organizator obilježavanja, naglasio je kako Hrvatska danas nije onakva za kakvu su se borili hrabri pripadnici Brigade. Podsjetio je kako su članovi te brigade sudjelovali i u razminiranju područja oko Osijeka, u čišćenju sela i u mnogim drugim poslovima.

Ustvrdio je kako je na "djelu pokušaj jugoslavenizacije Hrvatske ali i niz drugih pokušaja omalovažavanja slavne hrvatske pobjede u Domovinskom ratu". Posebno je zamjerio "jednoj skupini građana koji su zloupotrijebili zaštićeni grafit 'Osijek nepokoreni grad' tijekom nedavno održane gay parade u Osijeku" napomenuvši da je Udruga dragovoljaca reagirala na omalovažavanje slavnih simbola iz Domovinskog rata.

Nakon svečane akademije u osječkom HNK, kojoj jeo nazočio i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, održan je domjenak na kojem su se okupljeni suborci prisjetili teških ratnih dana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.