Događaji

Grad Karlovac pokrenuo akciju "Nema predaje" i moli pomoć cijele Hrvatske

Grad Karlovac pokrenuo akciju

Štete od prošlotjedne poplave u Karlovcu još se zbrajaju, voda se polako povlači, a grad je pokrenuo akciju "Nema predaje" te je u samo nekoliko dana na račun uplaćeno gotovo 500 tisuća kuna, rekli su danas na sastanku s novinarima gradonačelnik Damir Jelić i njegovi zamjenici Marina Kolaković i Dubravko Delić.

 

Zamjenica Kolaković rekla je da je rujanska poplava učinila štetu 649 fizičkih i 46 pravnih osoba te da je Županijskome povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda prijavljeno 66 milijuna kuna štete, što je 40 posto izvornih prihoda grada, a s poplavom iz veljače šteta je ukupno 94 milijuna kuna, što je gotovo 65 posto izvornih prihoda grada.

To je golemo opterećenje za grad koji mora sanirati štetu na komunalnim objektima i pomoći građanima da poprave štetu na privatnoj imovini, rekao je zamjenik Delić, ističući da u Karlovcu trenutačno ima 135 klizišta, a samo ove godine bilo je 13.800 raznih intervencija na komunalnoj infrastrukturi.

Gradonačelnik Jelić rekao je novinarima kako moli da "dignu cijelu Hrvatsku" i prenesu građanima diljem zemlje da akcijom "Nema predaje" na račun HR49 2340 0091 5106 7773 5, model HR 68 ili 00, te na poziv na broj 7765 - 0IB uplatitelja mogu pomoći poplavljenima u Karlovcu.

Na tom računu već je gotovo pola milijuna kuna stiglo je iz svih krajeva Hrvatske.

Znatnije su svote uplatili Privredna banka, Karlovačka županija i gradovi Zaprešić i Novalja. Mi znamo da jedan Knin ili Vukovar nisu u bajnoj situaciji, ali i njihovih par stotina kuna mnogo bi nam značilo zbog poruke zajedništva, rekao je Jelić, dodajući kako mnogo znači i jedna kuna od učenika jer pridonosi jačanju solidarnosti.

Uzrok čestim poplavama nije samo ekstremna klimatološka godina, rekao je Delić i dodao kako u prvome redu nije dovršen sustav obrane od poplave.

"Nasip za prilaznu cestu za nezavršen most na Korani (kolokvijalno nazvan Vukelićevim mostom) stvarao je uspor i sada se uklanja, a prilaz mostu morat će biti na stupovima. Kasni i gradnja nasipa uz pročistač u Mekušju jer nije bilo dosta novca u Hrvatskim vodama, i sve su to uzroci poplava", rekao je Delić.

Za sve dovršene dijelova sustava obrane od poplave, one građene davno i nedavno, Delić je rekao da su pokazali svoju opravdanost te da bi bez protupoplavnog zida na Drežniku sada plivale i gradske četvrti Banija i Drežnik, a da nema retencije Kozjača, bio bi poplavljen Novi centar.

Bez sustava na Dubovcu, Strmcu i Luščiću, koji odvodi oborinske vode u Kupu, plivao bi i Dubovac, dodao je te zaključio da taj veliki sustav treba završiti.

Jelić je rekao da je - zahvaljujući naporima - u posljednjoj poplavi spašeno najmanje stotinu kuća. Zauzeo se za nastavak razgovora s Hrvatskim vodama jer u Karlovcu treba riješiti pet ili šest velikih projekata, a ministar Jakovina i premijer Milanović, istaknuo je, javno su rekli da će to biti riješeno iduće godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.