Događaji

Sjećamo se teških dana

Škabrnja - 23. godišnjica tragedije

Škabrnja - 23. godišnjica tragedije

Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86

Prije 23 godine, 18. studenog, srpske paravojne postrojbe potpomognute tenkovima, topništvom i zrakoplovima, u rano jutro krenule su prema Škabrnji.

Nakon topničkog napada postrojbe JNA i srpske paravojne postrojbe ušle su u selo uništavajući kuće, gospodarske objekte, crkvu. Žene, djeca i starci ubijani su dok su izlazili iz skloništa. Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana.

Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Obilježavanje 23. godišnjice stradanja Škabrnje počinje okupljanjem na zapadnom ulazu u mjesto, odakle će krenuti Kolona sjećanja kroz Škabrnju do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Osim Zorane Banić, koja je pravomoćno osuđena i odslužila je zatvorsku kaznu od šest godina, nitko od nalogodavaca strašnih zločina nije priveden.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.