Događaji

U ratu protiv boraca Islamske države

SAD i Turska blizu dogovora o borbi protiv IS-a - WSJ

SAD i Turska blizu dogovora o borbi protiv IS-a - WSJ
RTL

Sjedinjene Države i Turska blizu su zaključenja sporazuma koji će američkim i savezničkim snagama omogućiti korištenje turskih zračnih baza u ratu protiv boraca Islamske države u Siriji, piše u ponedjeljak američki dnevni list The Wall Street Journal.

Citirajući američke i turske dužnosnike, list piše da će se uspostaviti sigurnosna zona na dijelu sirijske granice.

Ta bi zona trebala štititi izbjeglice i dio oporbenih snaga koje bi tako bile "izvan dometa" zračnih snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Korištenje turskih baza dalo bi američkim vojnicima i njihovim saveznicima uporište za napade na islamističke ekstremiste.

Turska je pristala da se na njezinu tlu uvježbava 2000 oporbenih boraca. S druge strane, na tlu iračkog Kurdistana specijalne turske snage uvježbavaju kurdske borce, zvane pešmerge.

Američko-turski sporazum smanjuje razlike u stajalištima između dviju strana oko načina borbe protiv Islamske države, radikalne sunitske skupine koja je osvojila dijelove Sirije i Iraka te u njima proglasila islamski kalifat.

WSJ podsjeća da je prošli tjedan američki potpredsjednik Joe Biden bio u Turskoj no nije dobio jamstva o turskoj vojnoj suradnji.

Turski dužnosnici razmatraju mogućnost da se Turska pozove na svoje pravo samoobrane prema povelji Ujedinjenih naroda i u pismu UN-a opravdava korištenje svojih baza. To bi omogućilo saveznicima Sjevernoatlanskog saveza (NATO), a Turska je jedna od njegovih članica, da se pridruže borbi protiv IS-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.