Događaji

Priča koja je šokirala Hrvatsku

Bebi koja može umrijeti od plača pomoći će Stephanie

Bebi koja može umrijeti od plača pomoći će Stephanie

Šokantna priča o maloj djevojčici, jednogodišnjoj Ivani Ukalović iz Poličnika pokraj Zadra, kojoj svaki plač može biti smrtonosan, šokirala je cijelu Hrvatsku, piše Zadarski.hr.

Zbog rascjepa kralježnice (spine bifide) i Arnold-Chiari malformacije sa kojima je rođena, ovoj maloj djevojčici se u trenutku plača prekida dotok kisika u mozak, pa je roditelji Emina i Šime moraju reanimirati i po nekoliko puta dnevno. Ona, kao da to zna, bolesti prkosi smijehom i, koliko god to nevjerojatno zvučalo, uopće ne plače.

Iako još beba, Ivana je dosad prošla brojne operacije, a sada je čeka još jedna teška borba: zbog Arnold-Chiari malformacije kičmena kost joj urasta u mali mozak pa mora na skupu operaciju za koju roditelji, koji žive od četiri tisuće kuna plaće oca policajca i majčine porodiljne naknade, nemaju novca.

Riječ je o istoj bolesti od koje boluje i Stephanie Milda, djevojčica iz Zadra koja je prije tri godine na noge digla cijelu Hrvatsku i za koju je u do tada neviđenom lancu dobrote prikupljen novac za operaciju u Chicagu u SAD-u. Nakon operacije Stephanien život krenuo je putem sretnog djetinjstva, a njezin roditelji su krajem 2013. godine pokrenuli Zakladu upravo za pomoć mališanima upravo s ovom dijagnozom, i njihovim roditeljima.

- Od sinoć, kada ste priču objavili, primila sam nebrojeno poziva od poznatih i nepoznatih ljudi vezano uz malenu Ivu. Još tijekom jutra stupit ću u kontakt s njezinim roditeljima, napravit ćemo sve da im pomognemo jer najbolje znam što prolaze. Naša zaklada posvećena je upravo djeci s Arnold-Chiari malformacijom, to jest rijetka bolest, ali kad dođe vrlo je teška, o njoj se ne zna puno i svaka pomoć roditeljima je dobrodošla. Tako je i nama bilo - kaže nam Anita Milda, mama male Stephanie koja je sa svojom djevojčicom prolazila istu kalvariju dijagnoze i operacije kao i obitelj Ukalović sa svojom Ivanom. Operacija se ne izvodi u Hrvatskoj, vrlo je skupa, a Ukalovići su već morali podignuti jedan kredit kako bi što više kogli biti sa svojom bolesnom djevojčicom.

- Imamo ogromnu ljubav, no nažalost nećemo biti u mogućnosti pomoći joj kada to najviše bude potrebno. To jednostavno ne možemo prihvatiti i učinit ćemo sve što možemo - kazali su nam jučer Emina i Šime.

Za pomoć maloj Ivani u Raiffeisen banci otvoren je broj žiro računa na ime Ivana Ukalović - HR5624840083115955852, sjedište Zadar, a uskoro će biti aktiviran i telefon za pomoć čiji će broj objaviti onog trenutka kad bude pušten u rad. Dok telefon ne proradi, mole se svi koji žele pomoći da novac uplate na račun kako bi pomogli ovoj neizmjerno hrabroj i veseloj djevojčici u njezinoj borbi za život, piše Zadarski.hr.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.