Događaji

"Je suis Charlie"

U Iranu zabranjen list koji je prenio slogan 'Ja sam Charlie'

U Iranu zabranjen list koji je prenio slogan 'Ja sam Charlie'

Iransko pravosuđe je naredilo zabranu reformatorskog dnevnog lista Mardom-e Emrouz koji je na naslovnici velikim slovima prenio slogan "Je suis Charlie" (Ja sam Charlie), prenijela je u subotu agencija Irna.

Na naslovnici lista je velika fotografija američkog glumaca Georgea Clooneya, vrlo popularnog u Iranu, uz popratni tekst "Clonney: Je suis Charlie", što je američki glumac izgovorio tijekom svečanosti dodjele Zlatnih globusa prošle nedjelje.

Slogan "Je suis Charlie" postao je simbol borbe za slobodu izražavanja nakon smrtonosnog napada na urede satiričkog tjednika "Charlie Hebdo" u Parizu kada je ubijeno 12 ljudi, čim je desetkovana redakcija. Za napad je odgovornost preuzela al Qaeda na Arapskom poluotoku.

"Dnevni list je zabranjen zbog slogana", rekao je Mohamed Ghoushani, glavni urednik, prenosi informativna stranica nasimonline.ir.

Iran je osudio napad na Charlie Hebdo, ali je također kritizirao objavu nove karikature proroka Muhameda. Nekoliko konzervativnih listova je tražilo akciju pravosuđa protiv dnevnog lista Mardom-e Ermouz (Današnji narod).

U petak su na velikoj molitvi imami upozorili na objavljivanje karikature proroka.

Mardom-e Emrouz pokušava braniti vladu umjerenog predsjednika Hassana Rouhanija, koji je izabran u lipnju 2013. i želi uvesti više slobode u kulturna i društvena područja, posebice tisak.

On se mora suočiti s konzervativcima, koji kontroliraju više institucija vlasti i redovno kritiziraju stajališta vlade, koja drže preliberalnim.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.