Događaji

Odjel pedijatrije ograničio posjete

Dr. Boris Dželalija: Protuepidemijskim mjerama smanjujemo mogućnost širenja Noro virusa

Dr. Boris Dželalija: Protuepidemijskim mjerama smanjujemo mogućnost širenja Noro virusa

Bolest ne ostavlja zdravstvene posljedice. Moguća komplikacija je dehidracija

Na Odjelu pedijatrije u Općoj bolnici Zadar pojavio se tzv. Noro virus, zbog kojeg su na neko vrijeme zabranjeni posjeti. Dr. Boris Dželalija, rukovoditelj odjela Infektologije OB Zadar, kazao nam je nešto više o virusu i kako izbjeći moguće komplikacije.

Norwalk- like virus ili Norovirusi iz porodice Calciviridae spadaju u skupinu virusa uzročnika akutnog gastroenteritisa. Uzrokuje relativno blagu i kratku bolest, ali ima veliki epidemijski potencijal. U zatvorenim sredinama može izazvati protrahirane epidemije kontaktnim prijenosom s osobe na osobu.

Klinički simptomi su mučnina i povraćanje, vodenasti proljevi, abdominalni grčevi, mijalgija, glavobolja i opće loše stanje, te umjereno povišena tjelesna temperatura. Svi simptomi ne moraju biti izraženi, mogu se javiti različite kombinacije simptoma, a u otprilike 30% slučajeva infekcija može imati asimptomatski tijek.

Inkubacija bolesti je prosječno 24 do 48 sati, a bolest traje prosječno 24 do 48 sati.

Inficirane osobe izlučuju virus u velikom broju 72 sata nakon infekcije, a vremenski najdulje dokazano izlučivanje virusa iznosi 10 do 14 dana. Virus se izlučuje u stolici i povraćenom sadržaju oboljele osobe. Moguće je i asimptomatsko kliconoštvo.

''Bolest ne ostavlja zdravstvene posljedice. Moguća komplikacija je dehidracija, a u imunokompromitiranih bolesnika moguć je, iako iznimno rijetko, letalni ishod'', kazao nam je dr. Dželalija..

Glavni put prijenosa je fekalno-oralni. Moguć je i prijenos kapljičnim jezgrama iz povraćenog sadržaja pri čemu virus pada na površine i kontaminira ih ili ulazi u oralnu mukozu odakle gutanjem dospijeva u probavni trakt.

Čovjek se može zaraziti konzumirajući virusom kontaminiranu hranu ili vodu, dodirujući površine ili predmete koji su kontaminirani virusom ili direktnim kontaktom s inficiranom osobom koja ima kliničke simptome (npr. njegujući oboljelog ili koristeći zajednički pribor za jelo ili piće).

Zanimalo nas je i kako preventivno djelovati.

''Najefikasnija mjera u prevenciji širenja Norovirusa je pranje ruku oboljelog bolesnika nakon korištenja toaleta, nakon povraćanja te čišćenje toaleta kao i površina koje su izložene ispovraćanom sadržaju. Bilo bi dobro nositi kiruršku masku ukoliko dijete povraća, a kako se ne bi ihalirali virusi iz ispovraćanog sadržaja. Iako je dovoljna mala količina virusa da osoba oboli od enterokolitisa uzorkovanog Norovirusom, no pozitivno je da bolest traje najčešće 1-2 dana''.

A kakvo je stanje kod Vas na odjelu i znate li kako je na Pedijatriji?

''Na Odjelu za Pedijatriju se u zimskom periodu zaprimaju djeca sa različitim uzročnicima enterokolitisa (Norovirus, Adenovirus, Rotavirus) kao vanbolnički stečene infekcije. Ono što je važno kod primitka više djece s tim simptomima je ograničiti širenje infekcije na drugu djecu koja ima oslabljen imunitet. Stoga, se na Odjelu epidemije svakodnevno provode protupedemijske mjere.

Ono što je specifično za vrijeme epidemija enterokolitisa ili gripe da se ograniče posjete, poglavito na Odjelu pedijatrije. Naime, posjete bi trebale biti educirane o protuepidemijskim mjerama od pranja ruku te općenito kako se ponašati u bolničkom okruženju. No, nerijetko smo svjedoci da kod bolesnika dođe veliki broj posjetitelja, a koje medicinska sestra u popodnevnim satima ne može nadzirati (da li su posjete prije ulaska i izlaska iz bolesničke sobe).

Također, navedeni virusi su prisutni u općoj populaciji, i na taj način nastojimo smanjiti mogućnost prijenosa infekcije na bolesnike u bolnici koji su zbog osnovne bolesti rizičniji za oboljenje od gore navedenih infekcija''.

S obzirom da je u općoj populaciji prisutan Norovirus, postoji mogućnost da se pojavi i na drugim odjelima OB Zadar, a poglavito što bolesnici ili medicinsko osoblje mogu biti asimptomatski kliconoše ili u fazi inkubacije te kao takvi mogu prenositi virus.

''Da bi se prevenirale takve infekcije u bolnici, bolničko Povjerenstvo za sprečavanje i suzbijanje infekcija povezanih s zdravstvenom skrbi je poslalo okružni dopis rukovoditeljima odjela da se prijavi potencijalna pojavnost enterokolitisa kod bolesnika, jer se onda promptno i pravovremeno poduzimaju sve preventivne mjere kako bi se preveniralo daljnje širenje virusa. Za sve navedeno postoje i postupnici koji propisuju navedene mjere, a koji su dostupni svim djelatnicima'', zaključuje Dželalija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.