Događaji

BiH: Nezadovoljni radnici u Tuzli ponovno prosvjeduju

BiH: Nezadovoljni radnici u Tuzli ponovno prosvjeduju

Nekoliko stotina radnika jedne od brojnih propalih tvornica u srijedu je ponovo prosvjedovalo u Tuzli tražili od lokalnih vlasti hitnu reakciju kako bi se riješio njihov status, a prije toga su iz ureda istjerali direktora smatrajući ga odgovornim za probleme s kojima se suočavaju.

Direktor tvornice obuće "Aida" Bahrudin Bašić našao se na meti nezadovoljnih radnika koji su provalili u njegov ured optuživši ga da nije poduzeo ništa kako bi se stanje popravilo.

"Neka ide kući. Svakako prima plaću ni za što", poručio je predsjednik sindikalne organizacije "Aide" Hasan Užičanin što su radnici podržali.

Radnici su ogorčeni na direktora jer im je navodno davao lažna obećanja o tome kako će "Aidu" privatizirati kupac iz Italije. Već nekoliko mjeseci radnici nisu dobili plaće iz ove tvrtke koja je još uvijek u vlasništvu županije.

Nakon što su iz ureda otjerali direktora, prosvjednici su se uputili prema sjedištu skupštine i vlade Tuzlanske županije, u koju su pokušali ući no u toj ih je nakani spriječila policija.

U naguravanju s policijom nekoliko je prosvjednika lakše ozlijeđeno pa je intervenirala i hitna pomoć.

Većina nekadašnjih značajnih tvornica na području Tuzle je tijekom privatizacije, provedene nakon rata, upropaštena, a tisuće radnika ne primaju plaće.

Nagomilano nezadovoljstvo je u veljači 2014. godine u tom gradu potaknulo socijalni bunt koji se proširio i na druge veće gradove u BiH, no ni to nije dovelo do trajnog rješenja njihovih problema.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.