Događaji

Svjetska zdravstvena organizacija

WHO: Odluka o cijepljenju protiv ebole najranije u kolovozu

WHO: Odluka o cijepljenju protiv ebole najranije u kolovozu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je objavila kako će neovisno savjetodavno tijelo najranije u kolovozu donijeti odluku o tome da li će preporučiti sveobuhvatnu primjenu cjepiva protiv ebole, na temelju rezultata kliničkih ispitivanja i tijeka epidemije.

Sve tri najgore pogođene zapadnoafričke zemlje Gvineja, Liberija i Sijera Leone namjeravaju provesti III fazu konačna klinička ispitivanja eksperimentalnih cjepiva.

Liberija već ispituje cjepiva GlaxoSmithKline i Merck-NewLink dok Sijera Leone i Gvineja uskoror trebaju objaviti što planiraju.

"Uvođenje cjepiva ni u kojem slučaju još nije sigurna stvar, a ovisit će o rezultatima kliničkih ispitivanja i preporukama Strateške savjetodavne stručne skupine WHO-a o cjepivu i imunizaciji", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier, izvješćujući o trodnevnom sastanku stručnjaka.

"Očekuje se da će ta skupina svoje preporuke o sveobuhvatnom uvođenju cjepiva iznijeti najranije u kolovozu. Odluke o tome hoće li se ili ne cjepivo uvoditi donijet će ministarstva zdravstva pojedinih zemalja", rekao je.

Veliki pad slučajeva ebole zabilježenih u Liberiji mogao bi otežati dokazivanje da li eksperimentalna cjepiva djeluju u velikom kliničkom ispitivanju što znači da će neka ispitivanja trebati biti prebačena u Sijera Leone, rekao je krajem siječnja čelnik Američkih nacionalnih zdravstvenih instituta.

Glasnogovornica WHO-a Margaret Harris je rekla: "Znamo da su cjepiva sigurna, znamo da proizvode dobar imunogenetski odgovor kod ljudi, ali ne znamo jesu li učinkovita kada imate bolest u zajednici".

Gvineja, Libearija i Sijera Leone su izvijestili o 99 potvrđenih slučajeva ebole u tjednu do 22. veljače što je pad u odnosu na 128 od prethodnog tjedna, priopćio je u srijedu WHO.

Ukupno je izvješćeno o više od 23.500 slučajeva u tri zapadnoafričke zemlje uz 9.500 umrlih od izbijanja najgore svjetske epidemije ebole u prosincu 2013.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.