Događaji

Podrška

U Hrvatskoj se obilježava 'Ljubičasti dan'

 U Hrvatskoj se obilježava 'Ljubičasti dan'

Obilježava se međunarodni dan podrške osobama oboljelima od epilepsije, šestu godinu za redom, poznat kao 'Ljubičasti dan'.

Inicijativu za obilježavanje ovog dana pokrenuli su tada 9-godišnja djevojčica Cassidy Megan i njeni roditelja zajedno s Udrugom za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti, koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

Ljubičasti dan obilježava se u više od 100 zemalja diljem svijeta, a službeno je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

U proteklih pet godina organizirali smo više od 50 edukativnih predavanja u zagrebačkim školama, vrtićima i ostalim obrazovnih institucija, sa željom da pridonesemo destigmatizaciji epilepsije, rekla je Sanja Hajnšek, predstojnica za neurologiju KBC Zagreb.

Uz organizaciju edukativnih predavanja, Hrvatska udruga za epilepsiju, objavila je letak u svrhu edukacije populacije o epilepsiji i važnosti poznavanja osnovnih postupaka u situaciji kada osoba ima epileptički napadaj.

Dodatno, liječnici Centra za epilepsiju Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb te Hrvatske udruge za epilepsiju izdali su edukativnu knjižicu „Život s epilepsijom", kako bi pomogli oboljelima i njihovim bližnjima u razumijevanju tegoba s kojima se svakodnevno susreću.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.