Događaji

Tumori mozga

Prvo obilježavanje Dana sive vrpce u Hrvatskoj

Prvo obilježavanje Dana sive vrpce u Hrvatskoj

U subotu, 27. lipnja, prvi put u Hrvatskoj obilježit će se Dan sive vrpce, posvećen oboljelima od tumora mozga, neizlječive i progresivne bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj oboli oko 600 osoba.

 

Tumori mozga pojavljuju se u 50 do 150 osoba na milijun ljudi, a jedan su od najučestalijih uzroka smrtnosti u dječjoj dobi. Dan sive vrpce obilježava se diljem svijeta od 2000. godine, a u Hrvatskoj će se prvi put ove godine upozoriti javnost na probleme s kojima se suočavaju oboljeli od ove bolesti koja sveobuhvatno djeluje na organizam te zahtijeva interdisciplinaran pristup liječenju.

Građane se poziva da u subotu, od 10 do 12 sati, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, Trgu Republike u Čakovcu i Narodnom trgu u Puli podrže oboljele od tumora mozga i njihove obitelji simboličnom donacijom za buketić lavande sa sivom vrpcom.

Obilježavanje Dana sive vrpce organizira udruga Glia, prva i zasad jedina udruga koja okuplja oboljele od tumora mozga u Hrvatskoj, koja će tom prigodom pozvati nadležne institucije na podizanje standarda liječenja, poticanje medicinskih istraživanja u tom području, te stvaranje mreže podrške za oboljele od tumora mozga.

Udruga Glia tom će prigodom upozoriti javnost na ograničenu dostupnost relevantnih lijekova u Hrvatskoj, te nedostupnost molekularne dijagnostike, koja je uobičajena u svijetu.

Za određene dijagnostičke testove (MGMT-a, 1p19q kodelecija) hrvatski bolesnici odlaze u susjedne države, Sloveniju i Italiju, i za to sami snose troškove, kažu u udruzi.

Upozoravaju i na manjak edukativnog materijala za pacijente na hrvatskom jeziku, te izostanak multidisciplinarnog pristupa i psihološke terapije u standardima liječenja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.