Sci-Tech

Hrvatski institut za istraživanje mozga obilježava 25. godišnjicu

Hrvatski institut za istraživanje mozga obilježava 25. godišnjicu

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) ove godine obilježava 25. godišnjicu djelovanja nizom događanja tijekom kojim će prikazati dosadašnje rezultate i značaj koji institut, kao znanstveno-nastavna podružnica zagrebačkog Medicinskog fakulteta, ima u istraživanju, nastavi i medicinskoj struci.

 

Direktor HIIM-a akademik Ivica Kostović ističe kako je Institut osnovan s ciljem razvijanja značajnog i dinamičnog polja suvremene znanosti - neuroznanosti, te uspostavljanja suradnje temeljnih i kliničkih neuroznanosti. 

Od samog početka rada 1990. HIIM-a razvija znanstvene programe iz područja razvojne neurobiologije čovjeka, kao i istraživanja biološke osnove psihijatrijskih i neuroloških bolesti te kognitivnih poremećaja.

U proteklih 25 godina ostvareni su temeljni ciljevi Instituta, njegovi su znanstvenici bili uspješni i objavili niz znanstvenih članaka. Svojim znanstvenim spoznajama otvorili su nove puteve u dijagnostici perinatalnih oštećenja, istaknuo je Kostović.

Osim istraživačkog rada i objavljivanja radova u vodećim svjetskim časopisima, znanstvenici HIIM-a su aktivni u popularizaciji i širenju spoznaja o mozgu kroz "Tjedan mozga", a djelovanje HIIM-a ocjenujuje i Međunarodni znanstveni savjet, sastavljen od istaknutih američkih i europskih znanstvenika.

Tijekom obilježavanja 25. godišnjice Instituta na Medicinskog fakultetu bit će prikazani dosadašnji rezultati i novi projekti, među kojima i zajednički projekt neuroimaginga Medicinskog fakultetra i Poliklinike Neuron, te početak rada novog uređaja za imaging.

Održat će se i mini-simpozij o novim trendovima u neuroznanosti na kojem će najnovija dostignuća prikazati istaknuti svjetski znanstvenici.
Osnivanje HIIM-a podudara se s početkom Desetljeća mozga (1990.), kada je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na temelju Kostovićeva  poticaja, pokrenuo inicijativu za osnivanje HIIM-a. Za taj projekt Medicinski fakultet dobio je potporu tadašnje Vlade i pokroviteljstvo predsjednika Franje Tuđmana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.