Događaji

AB gradnja

Idućeg mjeseca na Korani počinje gradnja KAqariuma

Idućeg mjeseca na Korani počinje gradnja KAqariuma

Slatkovodni akvarij i muzej riba KAqarium na obali Korane u Karlovcu počet će se graditi idućeg mjeseca, a ugovor o gradnji i opremanju vrijedan 32,7 milijuna kuna potpisali su u ponedjeljak u gradskoj vijećnici grad i građevinska tvrtka AB gradnja.

 

Direktorica AB gradnje Marija Janžetić rekla je da je projekt zahtjevan za investitore i za projektante te za njezinu tvrtku kao izvođača, ali vjeruje da će za godinu dana akvarij biti otvoren za posjetitelje.

Istaknula je da AB gradnja ima odlike koje po zahtjevnosti odgovaraju gradnji takvog objekta, instalacija i staklenih površina velikih akvarijskih bazena.

Zamjenica karlovačkoga gradonačelnika Marina Kolaković podsjetila je da je projekt akvarija Projektantskog studija "3 LHD" iz Zagreba već dobio važno priznanje Hrvatske udruge arhitekata "Artur" u kategoriji održivih i integrativnih projekata i to zato što će vanjskim oblikom minimalno zadirati u prirodu. "Stopit će se s okolišem i obalom rijeke Korane", dodala je Kolaković.

Vrijednost projekta je 36,7 milijuna kuna, od čega je čak 98,7 posto nepovratnog novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa regionalne konkurentnosti. Partneri na projektu su karlovački Gradski muzej, PAN - udruga za zaštitu okoliša i prirode, Hrvatski veterinarski institut te Hrvatski institut za biološku raznolikost.

Budući da je za uspjeh u privlačenju europskog novca uvelike zaslužna županijska Razvojna agencija "Karla", Kolaković je hrvatske gradove i općine uputila na tu agenciju radi razvoja svojih projekata i privlačenja novca iz europskih fondova.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije i europske fondove Marina Grčić rekla je da će riječni akvarij pokazati cjelokupno bogatstvo života u europskim rijekama i jezerima te uz njih jer će tu biti primjerci svih 150 vrsta slatkovodnih riba, među kojima i 40 endemskih vrsta.

"Bit će to turistička atrakcija na samoj obali rijeke Korane, u gradu s četiri rijeke s bogatom florom i faunom, u zemlji koja prednjači u Europskoj uniji po biološkoj raznolikosti. Predviđeno je da u prvoj godini bude 12.000 posjetitelja, a poslije i mnogo više, sve uz prikladne edukacijske i znanstveno-istraživačke sadržaje", rekla je Grčić i dodala da su se s većinom domaćih fakulteta i stručno-znanstvenih udruga već dogovorili o suradnji.

KAquarium će imati deset velikih bazena po 25 metara prostornih i mnogo manjih bazena, dvorane za tematske skupove i izložbe, rekreacijsko-zabavni park s vodenim labirintom uz rijeku Koranu, Knneipove staze zdravlja te ugostiteljske i slične sadržaje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.