Događaji

U povodu Svjetskog dana hepatitisa

Ministar Varga pozvao na besplatno i anonimno testiranje na hepatitis

 Ministar Varga pozvao na besplatno i anonimno testiranje na hepatitis

U povodu Svjetskog dana hepatitisa na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" održana je konferencija na kojoj je upozoreno na važnost ranog otkrivanja virusnih hepatitisa.

Najavljen je i Registar osoba s virusnim hepatitisom, mogućnost liječenja u Hrvatskoj i mobilni Info Hep Centar. Ministar Siniša Varga:

"Hepatitis kao zarazna bolest općenito spada u onu skupinu koja ne pokazuje znakove bolesti prije nego što bude prekasno. prema tome, jedini način da oni koji nisu procijepljeni, a imaju bilo kakvu sumnju na postojanje rizika od oboljevanja ili zaraze, da se svakako odazovu na besplatno i anonimno testiranje", rekao je ministar Varga.

Ministar Varga predstavio je i novi koncept plaćanja lijekova za hepatitis - po učinku.

"Nakon teških i dugotrajnih pregovora sa farmaceutskom tvrtkom uspjela je napraviti jedan svjetski trend plaćanja lijka isključivo po učinku, to znači da ne plaćaju oni pacijenti gdje lijek nije dao onaj uspjeh, odnosno ono izliječenje za što je osnovno namjenjen, odnosno ono obećanje koje je dato. Nastojimo to proširiti na druge skupe lijekove koji se nalaze na našoj listi. Izlaskom iz državne riznice uspjeli smo osigurati dodatna sredstva u fondu posebno skupih lijekova", rekao je ministar Varga.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.