Događaji

Cilj Strategije je eliminacija hepatitisa B i C i

Svjetska Zdravstvena Organizacija jednoglasno je usvojila Globalnu zdravstvenu strategiju o virusnim hepatitisima

Svjetska Zdravstvena Organizacija jednoglasno je usvojila Globalnu zdravstvenu strategiju o virusnim hepatitisima

Na prošlotjednom zasjedanju godišnje Skupštine, točnije 28. svibnja 2016. godine u 12:35h, 194 zemlje članice Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO) donijele su povijesnu odluku o eliminaciji virusnih hepatitisa do 2030. godine.

Globalna zdravstvena strategija o virusnim hepatitisima 2016-2021, po prvi put u povijesti, jednoglasno je usvojena šaljući dosad najsnažniju poruku o globalnoj opredijeljenosti za eliminacijom virusnih hepatitisa.

Cilj Strategije je eliminacija hepatitisa B i C i uključuje preventivne i terapijske ciljeve - 65% smanjenje godišnje smrtnosti te 80% povećanja liječenja.

Na 69. Godišnjoj skupštini SZO, 35 država je interveniralo snažno podržavajući Strategiju. Većina država predvođene Brazilom izrazilo je jaku političku volju za eliminacijom virusnih hepatitisa, a neke su ukazale na ambicioznost ciljeva Strategije naglašavajući kako će ih biti teško dostići do 2030 bez potpore SZO i drugih svjetskih organizacija.

Ukratko sve države članice poduprle su eliminaciju hepatitisa, ali su naglasile da trebaju potporu SZO i drugih globalnih tijela.

mr.sc. Tatjana Reić, predsjednica European Liver Patients Association (ELPA) i Hrvatskog društva za bolesti jetre "Hepatos" nakon povratka iz Ženeve gdje je nazočila ovom povijesnom događanju izjavila je „Ovo je jedinstvena prilika vrijedna slavlja. No naš posao ne prestaje ovdje. Mi kao zajednica moramo nastaviti djelovati zajedno kako bismo osigurali da države poštuju ono na što su se obvezale i da implementiraju aktivnosti kako bi se ostvario cilj eliminacije hepatitis do 2030."

Prema podacima SZO:

400 milijuna osoba na svijetu živi s hepatitisom B ili C,

130 - 150 milijuna osoba na svijetu imaju kroničnu hepatitis C infekciju te rizik 15-30% od razvoja ciroze jetre kroz razdoblje od 20 godine,

80% smrtnosti od karcinoma jetre uzrokovano je hepatitisima.

Virusni hepatitisi u Republici Hrvatskoj su i dalje važan javnozdravstveni problem s obzirom da se procjenjuje da je oko 25.000 osoba kronično zaraženo virusom hepatitis B, a 39.000 virusom hepatitisa C.

Većina zaraženih, njih čak do 75%, nije svjesno infekcije, odnosno ne zna da je zaraženo.

Kronični virusni hepatits C danas se uspješno može izliječiti u visokom postotku (95-98%) terapijom u trajanju od 12 - 24 tjedana s novim lijekovima koji su dostupni i u Hrvatskoj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.