Događaji

Plan je jučer usvojen na Vladi

Zelenom javnom nabavom do ušteda i čišćeg okoliša

 Zelenom javnom nabavom do ušteda i čišćeg okoliša

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predstavljen je prvi nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2015. do 2017. godine.

Plan je jučer usvojen na Vladi, a njegovim donošenjem Hrvatska se pridružila skupini od 22 države članice Europske unije.
Cilj plana je potaknuti tijela javne uprave na kupovinu zelenih proizvoda i usluga, odnosno onih koji kroz životni vijek imaju manji učinak na okoliš, a samim time su i dugoročno jeftiniji, poručio je ministar Mihael Zmajlović.

"Potičemo tijela javne vlasti da vode računa o eneregetskoj učinkovitosti, o upotrebi materijala i roba koja se već prozvode na hrvatskom tržištu, a to su zapravo zeleni proizvodi, kao primjerice LED rasvjeta. Samim time dajemo im primjer na koji način smanjujemo emisije u okoliš, a da ne govorimo o tome da se smanjuju troškovi", istaknuo je Zmajlović.

Fokus je stavljen na uvođenje zelenih mjerila pri javnoj nabavi za prioritetne skupine proizvoda poput papira za ispis, energetski učinkovitih računala, uredskog materijala ili hibridnih, električnih vozila.

Cilj je do 2020. u 50 posto postupaka javne nabave uključiti neke od mjerila zelene javne nabave. Ministar naglašava kako naglasak nije samo na uštedama pri nabavi.

"Ne treba se fokusirati samo na to da li će trošak nabavke primjerice ove kemijske olovke biti manji ili veći, ali je važno koliko je potrošeno resursa da bi se ona proizvela. Ili ona kemijske olovka koja dolazi iz recikliranih materijala, nije samo važan trošak ove olovke i njezina nabavka, već ukupan trošak za društvo i mi zapravo o tome ovdje govorimo", rekao je Zmajlović.

Iako nemaju procjenu finacijskih ušteda koje bi ovaj zeleni akcijski plan do 2017. trebao iznjedriti iz Ministarstva ističu primjer Beča koji je u razdoblju od 2004. do 2007. kroz program ekološke nabave uštedio oko 337 milijuna eura i smanjio emisiju CO2 za više od 100 tisuća tona.

Osim toga iz resornog ministarstva naglašavaju kako zelena nabava doprinosi razvoju gospodarstva, te da može biti glavni pokretač inovacija te osigurati industrijski poticaj za razvoj zelenih proizvoda i usluga.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.