Događaji

Potvrđeno

Francuska počela zračne udare na IS u Siriji

Francuska počela zračne udare na IS u Siriji

Francuska je u nedjelju izvela zračne udare u Siriji na temelju obavještajnih podataka prikupljenih tijekom izviđanja iz zraka u zadnja dva tjedna, priopćio je ured francuskog predsjednika.

 

Te zračne udare, prve u Siriji, izveli smo "samostalno, u suradnji s našim partnerima u regiji". Oni potvrđuju odlučnost u našoj "borbi protiv terorističke prijetnje koju predstavlja IS", ističe se u priopćenju Elizejske palače, bez drugih potankosti o operaciji.

"Napast ćemo svaki put kada bude ugrožena naša nacionalna sigurnost", dodaje se u priopćenju.

Napominjući ipak da se za "sirijski kaos mora pronaći globalno rješenje" i da se "civile mora zaštititi od svih oblika nasilja, kako IS-a, tako i drugih terorističkih skupina, ali i smrtonosnog bombardiranja Bašara al Asada", Elizejska palača ocjenjuje da je "više no ikad najhitnije potrebno provesti političku tranziciju".

U toj tranziciji koja će uključivati "predstavnike režima i umjerene oporbe" Francuska "sudjeluje" i aktivno će surađivati zajedno sa svim zainteresiranim stranama, pružajući potporu UN-ovu posebnom izaslaniku za Siriju, piše u priopćenju.

Vijest o ovim prvim udarima dolazi u trenutku dok predsjednik Francois Hollande u nedjelju i u ponedjeljak boravi u New Yorku gdje se održava 70. zasjedanje UN-ove Opće skupštine.

Francuski predsjednik je u srijedu u Bruxellesu pozvao na organiziranje još jedne UN-ove konferencije o Siriji, nakon takozvanih Ženeve I i II održanih u lipnju 2012., odnosno u veljači 2014.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.