Događaji

Ni nakon drugog kruga pregovora nema dogovora

Nakon mirenja Vlade i sindikata odlučeno: Štrajk se nastavlja!

 Nakon mirenja Vlade i sindikata odlučeno: Štrajk se nastavlja!

Štrajk u osnovnim, srednjim školama i na fakultetima se nastavlja. Pregovori su bezuspješno završili.

Ni nakon drugog kruga pregovora nema dogovora. Na ministrov prijedlog ne pristaju i sa štrajkom nastavljaju, rekao je za Media servis šef školskog sindikata Branimir Mihalinec.

"Ministar je sindikatima ponudio jedan sramotan tekst koji ima naslov ‘Pismo namjere‘ gdje izražavaju namjeru da će s nama razgovarati kada ponovno osnuje glas. To je toliko podcjenjivački i bezobrazno prema zaposlenima u obrazovanju i cijelom sustava da smo odmah prekinuli razgovore. Sutra očekujemo još jači štrajk nego ovih dana jer nakon ovog poisma ne znam tko će od zaposlenih u obrazovanju htjeti sutra raditi," rekao je Mihalinec. I šef sinidkalne vertikale, Vilim Ribić poručuje: bili smo spremni na dogovore i kompromis, ali ne i na ovo:

"Ako obećajete i ako ste iskreni onda sada potpišite pravnu obavezu, sporazum ako ste iskreni,. Ako nećete potpisati sporazum onda niste iskreni," rekao je Ribić. Ministar Vedran Mornar uzvraća- situacija nije dobra, ovo je bila ozbiljna ponuda, koju su oni odbili. Razgovarat ćemo o povećanju plaća nakon izbora, ponavlja Mornar.

"Mi naravno i dalje želimo razgovarati, mi jesmo za to da povećamo plaće, ali ne možemo to učiniti tjedan dana prije nego što postanemo i formalno tehnička vlada," rekao je ministar Mornar. Premijer Zoran Milanović i danas kaže kako je na razgovore i povišice spreman, ali tek nakon izbora. U skladu s predizbornim sloganom svoje stranke sindikatima je poručio:

"Drago mi je da sindikati vide da Hrvatska raste jer sad kad vide da raste žele da im i plaća malo naraste, to je ljudski i normalno. Ja mogu obećati razgovore o povišici u javnom sektoru svima, ali ne mogu reći koliko i kada, to ne mogu reći, ja nisam Karamarko", kaže Milanović.Šef HDZ-a vraća lopticu: obećanja se trebaju ispuniti.


"Ako se nešto obeća onda se to i izvrši. Ja sam razgovarao s prosvjetarima i znam u čemu je problem, znači još jedno nekorektno ponašanje Vlade", zaključuje Karamarko. Broj prosvjetara u štrajku već danas je mnogo manji nego jučer. Prema podacima Ministartva 30 posto prosvjetara je u štrajku. U zagrebačkoj Osnovnoj školi Antuna Mihanovića štrajkali su samo u petak. Od jučer već normalno rade, a 400-ionjak djece od jutra je u školskim klupama, rekla je MS-u ravnateljica Beatrica Šurbek.


"Ljudi su se sami odredili, već u petak su znali da u ponedjeljak ne žele štrajkati i nije bilo neke komplikacije. Djece u ponedjeljak nije bilo, ali danas su već vjerujem svi tu", rekla je Šurbek.Učitelji i profesori vraćaju se na posao. Gradiva je puno, ne žele da djeca zaostaju. U osnovnim školama na splitskom području situacija je u nekim školama nepromijenjena, kaže sindikalna predstavnica Tinka Zemunik.

"Po splitskim školama je situacija kao i jučer. No, u okolnim školama nešto lošiji odaziv u odnosu na jučer. Što se tiče učenika, u onim školama gdje nema nastave vraćeni su kući jer nema tko s njima raditi," rekla je Zemunik.

Kako će se situacija razvijati narednih dana ostaje vidjeti, na potezu su učitelji i profesori.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.