Događaji

Hrvatski zdravstveni brend

Darivatelja organa 23 posto više nego prošle godine

Darivatelja organa 23 posto više nego prošle godine

Hrvatski transplantacijski program već je petu godinu za redom u samom svjetskom vrhu, a broj darivatelja organa u ovoj je godini povećan za 23 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, istaknuto je u povodu Europskog dana darivanja organa, koji je u ponedjeljak obilježen u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar. 

Hrvatska je prva u svijetu po broju transplantacija jetri s preminulih darivatelja (na milijun stanovnika), četvrta po broju transplantacija bubrega, te četvrta po broju transplantacija srca. Hrvatski pacijenti najkraće u Europskoj uniji čekaju na transplantaciju organa, a liste čekanja smanjene su za 37 posto u posljednjih pet godina.

Na transplantaciju srca čeka se 70 dana, jetara oko 16 dana, a na presađivanje bubrega u prosjeku 24 mjeseca, istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga u povodu Europskog dana darivanja organa, kojem je cilj podizanje svijesti šire javnosti o važnosti donošenja odluke o darivanju organa. 

Plemenitu odluku o darivanju organa u 2014. godini donijele su u Hrvatskoj 144 osobe, zahvaljujući kojima su 354 osobe dobile "novi život na dar". Ukupno je presađen 361 organ, od toga 197 bubrega, 125 jetri, 34 srca i 5 gušterača. U razdoblju od  2010. do 2014. ukupna lista čekanja smanjena je za 37 posto.

Takav pomak napravljen je prije svega zahvaljujući solidarnosti građana i angažmanu pojedinaca, timova i bolničkih koordinatora koji su uspjeli pomaknuti granice i ukloniti predrasude prema darivanju organa, istaknuo je Varga i zahvalio svim darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji su pružili podršku i nadu onima koji čekaju na presađivanje organa.

U Hrvatskoj danas na bubreg čekaju 93 osobe, na srce 23, na jetra 63 osobe, te na kombiniranu transplantaciju bubreg-gušterača šestero pacijenata. 

Europski dan darivanja organa obilježava se na inicijativu Vijeća Europe, a proslava organizira svake godine u jednoj od europskih zemalja (ove godine zemlja domaćin je Portugal). Obilježavanje tog dana događa se paralelno u nizu europskih  zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Hrvatski transplantacijski program zbog svojih dostignuća prepoznat je u javnosti i međunarodnoj stručnoj zajednici kao "hrvatski zdravstveni brand", a svoje uporište uvijek iznova potvrđuje u humanom činu darivanja organa kao iskazu solidarnosti pojedinca prema zajednici i onima koji čekaju na presađivanje.

Nacionalna transplantacijska koordinatorica Mirela Bušić istaknula je kao najveći izazov da Hrvatska održi tako visoku stopu darivatelja i broja transplantacija, budući da se već petu godinu zaredom obavi oko 400 transplantacija godišnje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.