Događaji

Izbjeglička kriza

Juncker na sastanku sa zemljama zapadnog Balkana

 Juncker na sastanku sa zemljama zapadnog Balkana

Predsjednik Europske Komisije Jean Claude Juncker sastavio je 16 točaka koje bi trebale riješiti migrantsku krizu na balkanskoj ruti.

Na sastanku će sudjelovati predstavnici zemalja zapadnog Balkana, među njima i premijer Zoran Milanović te države koje nisu članice Europske unije.

Predsjednik EK Juncker sazvao je za danas sastanak čelnika na temu izbjegličkih tokova duž zapadnobalkanske rute. Cilj je poboljšati suradnju i pojačati komunikaciju među zemljama. Juncker zahtjeva da se izbjeglice više ne prebacuju iz države u susjedne zemlje bez prethodnih konzultacija s njima. Protekli su tjedni pokazali da se izazov neće moći riješiti nacionalnim djelovanjem. Uspjeti može samo prekogranični pristup utemeljen na suradnji, rekao je Juncker. Premijer Zoran Milanović koji će također sudjelovati na sastanku kaže da problem leži u Grčkoj te da ne vidi rješenje u razgovoru u Bruxellesu.

"Pa imam očekivanja da se riješi problem tamo gdje je nastao, ovo sve je gubljenje vremena. Ja mislim da to je realno, ali možda ne trenutno. To je jedini način. Bilo koji pristup smišljen u glavi nekog lijepo plaćenog birokrata u Briselu prema kojemu bi ljudi trebali ostati tamo gdje uđu je neostvariv. Onog trena kada uđu u Grčku, pređu granicu s Makedonijom je gotov. Ja sam vidio taj preliminarni nacrt, on je nerealan. Ja tamo neću preuzimati nikakvu obavezu za Hrvatsku, a naročito one koje bi za nas bile nepovoljne," kazao je premijer Zoran Milanović. Uoči današanjeg sastanka u Bruxellesu, građanska inicijativa ‘Dobrodošli‘ uputila je apel hrvatskoj i slovenskoj vladi. Tea Vidović.

"Zahtijevamo siguran prolaz kroz koje izbjeglice prolaze, zahtijevamo da se donese dogovor oko prijevoza, prihvata i zaštite svake osobe koja se na ovom putu nađe. Smatramo da je potrebno tražiti alternative sustavu azila," kaže Vidović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.