Politika

Juncker i Tusk poslali pismo o provedbi mjera za rješavanje izbjegličke krize

Juncker i Tusk poslali pismo o provedbi mjera za rješavanje izbjegličke krize

Predsjednik Juncker i predsjednik Tusk danas su svim državama članicama EU-a poslali pismo u kojem daju pregled dosad ostvarenog napretka u provedbi mjera za rješavanje izbjegličke krize.

 

Pismom se sve države članice pozivaju na ispunjavanje obveza i provedbu dogovorenih mjera.

Od danas će na internetu biti dostupan dokument o trenutačnom stanju koji će se neprestano ažurirati podacima o preuzetim obvezama i djelovanjima koje su države članice poduzele glede provedbe mjera dogovorenih Europskim migracijskim programom.

Komisija je taj Program predstavila u svibnju ove godine, a od njegova donošenja uveden je niz mjera, uključujući donošenje dvaju kriznih planova za premještaj 160 000 osoba kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita iz najpogođenijih država članica u druge države članice EU-a te za mobilizaciju gotovo deset milijuna eura iz proračuna EU-a, uz očekivani dodatni doprinos iz nacionalnih sredstava.

Europska je komisija je krajem rujna predstavila niz prioritetnih mjera za provedbu Europskog migracijskog programa koje treba poduzeti u sljedećih šest mjeseci.

To je uključivalo i kratkoročne mjere za stabilizaciju trenutačnog stanja i dugoročne mjere za uspostavu dugotrajno održiva sustava. Na popisu prioritetnih mjera određene su ključne mjere koje je potrebno hitno provesti u smislu: operativnih mjera, proračunske podrške i provedbe zakonodavstva EU-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.