Događaji

Na balkanskoj ruti

Ostojić: Hrvatska će zaustaviti prijem izbjeglica ako se zaustavi prolaz prema Njemačkoj

 Ostojić: Hrvatska će zaustaviti prijem izbjeglica ako se zaustavi prolaz prema Njemačkoj

Od početka migrantske krize u Hrvatsku je ušlo gotovo 407 tisuća migranata. Oni i dalje stižu, a u zemlje na ruti uvlači se nervoza.

 

Na balkanskoj ruti svi budno motre kako ne bi izvukli deblji kraj. Jučer popodne stigla je informacija da Slovenci nisu spremni za prihvat novih migranata, jer su ih Austrijanci prestali prihvaćati iz Slovenije. Naša reakcija promptno je uslijedila- poručio je ministar Ranko Ostojić.

"To je izazvalo probleme na ruti. Naš zahtjev prema EU je bio odmah reakcija naše nacionalne kontakt točke da se na to reagira. Znači ne može se dogoditi da se zaustavlja, bez prethodnog dovogovora, tranzit. I u 23:30 je krenuo, ponovno prema dogovoru, prihvat prema Sloveniji", rekao je Ostojić.Hrvatska će zaustaviti prijem izbjeglica ako se zaustavi prolaz prema Njemačkoj- jasan je bio Ostojić. Nervozu koja se sinoć proširila rutom Slovenci su donekle umirili informacijom da ne zatvaraju granicu. Ali što je s ograničavanjem prihvata migranata koji Ljubljana razmatra? Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović za RTS.

"Usporava se kretanje migrantskog vala? Što to znači za Srbiju? Mi ne možemo prihvatiti da je to rješenje zato što kod nas dnevno uđe 8 tisuća ljudi, a možemo dvije tisuće proslijediti. Znači da nama i dalje ostane 6 tisuća ljudi, za pet dana bi u Srbiji imali između 20 i 30 tisuća ljudi koji bi faktički ostali kod nas," kaže Stefanović. Slovenski premijer Miro Cerar u intervjuu za RTV SLO poziva na suradnju sve zemlje s balkanske rute s ciljem smanjenja izbjegličkog vala. Napominje da i oni pozorno prati hoće li Austrija i Njemačka zatvoriti granice.

"Ako ne dođe do sporazuma s Turskom i ako se problemi neće rješavati na izvoru veliko je pitanje što će biti na proljeće kada će vrijeme ponovno biti naklonjeno migracijama. Moramo biti spremni na sve. Vjerujte vlada se priprema na sve i bit ćemo spremni.

"Pariški će napadi potaknuti pojačan nadzor migrantskog vala i jačanje unutarnjih kontrola u schengenskom području- poručio je iz Bruxellesa slovenski inoministar Karl Erjavec. Istodobno, mađarski parlament je ovlastio Vladu da sudskim putem, podnošenjem tužbe na Europskom sudu pravde, pokuša osporiti odluku Europske unije o obaveznim kvotama relokacije izbjeglice po zemljama članicama. Slovačka je već najavila da će krenuti putem Mađarske.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.