Događaji

Terorizam

Uskoro na slobodu izlazi terorist iz BiH

Uskoro na slobodu izlazi terorist iz BiH

Da će osuđeni terorist Rijad Rustempašić izaći na slobodu potvrdio je njegov odvjetnik Senad Bilić. Rustempašić je 2012. osuđen na četiri i pol godine za terorizam i udruživanje radi činjenja krivičnih djela, prenosi Dnevnik.hr

Dio njegove grupe bio je Muhamed Meco, zet Enesa Omeragića koji je nedavno kod vojarne u Rajlovcu ubio dvojicu vojnika. Poznato je i da je Meco ratovao na sirijskom ratištu.

Osim ovoga na spisku meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na 'Vlahe' tijekom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriji Bugojna, i druge objekte.

Ideje i aktivnosti ove grupe su opisane u optužnici kao etnički i religijski ekstremizam koji predstavlja prijetnju sigurnosti u BiH.

Pitanje je što će država učiniti nakon što Rustempašić izađe na slobodu. Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku UNSA, kaže da je iluzija da će samo zatvor rehabilitirati osuđenika.

Dodaje da se država mora uključiti punim kapacitetom u rehabilitaciju. Inače, intenzitet zabranjenog ponašanja nakon kazne može biti i veći.

'Ali je evidentno kod takvih kaznenih dijela da osobe, do sada je praksa pokazala, do sada su imale određenu operativnu kontrolu', navodi Korajlić. I iz pravosudnih i iz sigurnosnih agencija je potvrđeno da praksa nadzora nad onima koji su odslužili kaznu nije strana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.