Događaji

U sklopu manifestacije Đir po gradu

Vrijeme je za Povijesni đir po gradu!

Vrijeme je za Povijesni đir po gradu!

U sklopu manifestacije Đir po gradu i Adventa u Zadru, danas s početkom u 11.30 sati održat će se predstava Povijesni đir po gradu prema scenariju Ane Dobrović i njenom romanu Plovidba kamenim brodom.

Glumit će Gabrijela Meštrović Maštruko i Dragan Veselić, putem će ih pratiti Šime Ivčić na gitari, u organizaciji Narodnog muzeja Zadar. Premijera Povijesnog đira po gradu održala se 23. prosinca 2013. godine u sklopu manifestacije Đir po gradu također u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, točno prije dvije godine. U 11.30 kreću s Narodnog trga, u 12 će biti na Trgu Petra Zoranića.

Obići će 14 zamišljenih paluba kamenoga broda, prva je Narodni trg, uslijediti će crkva Sv. Šime, Trg Petra Zoranića, Foša, Znanstvena knjižnica i tako redom do crkve Sv. Stošije, rimskog Foruma, zadarske rive i Morskih orgulja - zadnje palube kamenoga broda, drevnoga grada.

Obići će ulice drevnoga grada, uz pratnju posjetitelja, koji će poslušati priču Jadera, kojom je htio izmamiti osmjeh Idasse, u potrazi za ljubavlju. Jader i Idassa, personifikacija su grada, koji nas kroz metaforu odvode u povijest. Jader joj priča, samo najljepše o sebi, prisjećajući se kroz tok svijesti, zanimljivosti iz svoje mladosti, djetinjstva, ranije i starije prošlosti. Jader i Idassa spoj su vječnosti, mladosti i starosti. Idassa, tražeći ljubav, na kraju priče je i pronalazi u ljubavi prema Jaderu, odnosno prema gradu, na putu kroz prostor i vrijeme.

Tako se Jader prisjeća po čemu je sve bio prvi u Dalmaciji, u Hrvatskoj i u Europi - od prve svjetiljke na Trgu, koja je zasjala samo 12 godina nakon New Yorka, prvog Perivoja, prvog pisanog spomena ribarstva, Dominikanskog samostana do niza drugih zanimljivosti, skrivenih u Kapetanovoj kuli, u kojoj su zajedno upravljali kapetan i knez, prisjećajući se i Kalelarge, koja je bila osvijetljena još u 16 stoljeću.

Priča je to o bogatoj povijesnoj, kulturnoj, prirodnoj, pomorskoj baštini. Cijelim putem prati ih glazba (Šime Ivčić na gitari), kao podsjetnik i na bogatu glazbenu baštinu, kroz koju oni shvate da se njihove duše odavno poznaju i u njoj prepoznaju.

Povijesni đir po gradu izvodit će se tijekom turističke sezone uz simultani prijevod na stranim jezicima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.