Događaji

Komemoracija

Komemoracija generalu Jeliću: Ostavio je neizbrisiv trag u stvaranju Hrvatske vojske

Komemoracija generalu Jeliću: Ostavio je neizbrisiv trag u stvaranju Hrvatske vojske

Na komemoraciji pokojnome umirovljenom general bojniku Hrvatske vojske Ivi Jeliću, prvom zapovjedniku i jednom od utemeljitelja 4. gardijske brigade, istaknuto je kako je on ostavio neizbrisiv trag u stvaranju Hrvatske vojske te da se nikada ne smije zaboraviti njegov doprinos u obrani Domovine od velikosrpske agresije na dalmatinskim bojišnicama od Zadra do Dubrovnika.

Tehnički ministar obrane Ante Kotromanović, kojemu je general Jelić neko vrijeme bio zapovjednik, istaknuo je kako se teško oprostiti od čovjeka s tako dubokom karizmom.

"General Jelić je u mnogo čemu bio drugačiji od nas, bio je buntovnik s razlogom, pošten, iskren, fajter, neustrašiv", rekao je Kotromanović.
Po njegovim riječima, general Jelić imao je viziju stvaranja hrvatske države i Hrvatske vojske te je među prvima stao u obranu Republike Hrvatske i utemeljio je 4. gardijsku brigadu.

"General Jelić je jedan od junaka Domovinskog rata i meni je bila čast što sam bio njegov vojnik", poručio je Kotromanović.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mate Ostović istaknuo je kako je general Jelić bio veliki čovjek, veliki general i domoljub koji je sve svoje sposobnosti stavio na raspolaganje Domovini u vremenima kad je to bilo najpotrebnije.

"General Jelić je ostavio neizbrisiv trag u stvaranju Hrvatske vojske i obrani Domovine", rekao je general Ostojić te dodao kako se on nikada nije pokajao za služenje svojem narodu, "čak i onda kada je nailazio na nerazumijevanje."

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je da je general Jelić "stvorio legendarnu 4. gardijsku brigadu."

"Rodbini generala Jelića, njegovim prijateljima i suborcima iskazujemo najdublje izraze bratske i kršćanske sućuti", poručio je župan Ževrnja.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako za generalom Jelićem tuguju Split, Dalmacija i cijela Hrvatska.

"General Jelić je sa svojim suborcima ispisao najsvjetlije i najčasnije poglavlje novije hrvatske povijesti", rekao je Baldasar.

General Jelić umro je prije dva dana u 75. godini nakon duge i teške bolesti, a posljednji ipraćaj bit će u subotu na splitskome gradskom groblju Lovrincu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.