Događaji

Simpatizer Islamske države

Napadač na istanbulski noćni klub je Jakhe Mašrapov

Napadač na istanbulski noćni klub je Jakhe Mašrapov
Twitter

Policija je u utorak identificirala napadača koji je u Istanbulu usmrtio 39 ljudi kao 28-godišnjeg Jakhea Mašrapova

Mediji su uz fotografije napadača objavili i izjavu njegove supruge da nije ništa znala o njegovu simpatizerstvu za džihadističku Islamsku državu.
 
Kad je policija objavila fotografije osumnjičenog, njegovi susjedi u turskome gradu Konyi pozvali su policiju i identificirali ga. 
 
Turske su vlasti među 14 uhićenih u Konyi pritvorile i Mašrapovu suprugu, prenosi turska novinska agencija Dogan. Dnevni list Haberturk je objavio da je napadač u taj grad na jugozapadu Turske doputovao u studenome sa suprugom i dvoje djece "kako ne bi privlačio pozornost". 
 
Britanski Daily Mail piše kako Mašrapova supruga tvrdi da nije znala da je njezin suprug simpatizer Islamske države. On joj je rekao da putuju u Konyu u potrazi za poslom. 
 
Mašrapov je 29. prosinca napustio Konyu i cestovnim putem stigao u Istanbul, navodi britanski medij izjavu supruge koja je rekla da je doznala za pucnjavu tek kad ju je vidjela na televiziji. 
 
Mašrapov je "posebno izabran", piše turski Hurriyet, za napad na noćni klub Reinu u kojemu je u noći na Novu godinu ubijeno 39 ljudi.
 
"Ovaj posebno uvježbani terorist još nije uhvaćen i još je među nama predstavljajući veliku opasnost", naglašava turski list.
 
Turski tisak među ostalim navodi detalje napada koji pokazuju da je napadač uvježban za rukovanje oružjem. Prema Hurriyetu i dnevniku Haberturku, on se koristio dvostrukim okvirom za streljivo zbog optimizacije vremena punjenja, te je gađao ljude u gornji dio tijela.
 
Konobar koji je preživio napad rekao je da je napadač svaki put kad bi mu se potrošio okvir bacio nešto što se zapalilo, a to se dogodilo najmanje tri puta. Svjetleće granate bacao jke iza sebe kako bi bolje vidio svoje žrtve, a da pritom ne bude zaslijepljen, što je još jedan od znakova njegova profesionalizma, pišu turske novine Sozcu. 
 
Državljanstvo osumnjičenog i dalje je nepoznato. Policija je u ponedjeljak objavila da dolazi iz središnje Azije, a kirgistanske su vlasti potvrdile da istražuju je li došao iz njihove države, piše Reuters. 
 
Novine Aydinlik su u utorak objavile da je on stigao iz Xinjianga, rudom bogate pokrajine na sjeveroistoku Kine u kojoj djeluju separatisti Istočnog Turkestana.
 
Islamska država preuzela je u ponedjeljak odgovornost za taj teroristički čin priopćivši da je "vojnik kalifata napao jedan od najpoznatijih noćnih klubova u kojem kršćani slave njihov bogohulni praznik".
 
Napadač je otvorio vatru u diskoteci Reina i u nastalom kaosu uspio je pobjeći. Istražitelji ocjenjuju da je moguće da je povezan s ćelijom koja je počinila trostruki samoubilački napad u zračnoj luci u Istanbulu u lipnju kada je poginulo 47 ljudi.
 
Više od polovice ubijenih u napadu koji je trajao sedam minuta bili su stranci. Među njima su građani Izraela, Francuske, Tunisa, Libanona, Indije, Belgije, Jordana i Saudijske Arabije.


Reci što misliš!