Događaji

Dan žalosti

Turski ministar unutarnjih poslova: Osvetit ćemo se

Turski ministar unutarnjih poslova: Osvetit ćemo se
AP

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu kazao je da je među ubijenima 30 policajaca i sedam civila, jednu osobu nisu uspjeli još identificirati. U govoru na pokopu policajaca najavio je osvetu

Teroristički napad u Istanbulu. Dvije su bombe eksplodirale ispred Vodafone Arene, stadiona nogometnog kluba Bešiktaš, gdje je oko dva sata ranije igrana utakmica i ondje su još bile tisuće ljudi.

Ubijeno je 38 osoba, uglavnom policajaca, a ranjeno čak 166 osoba. Turske vlasti sumnjaju da iza napada stoje kurdski militanti.

Jedna bomba je bila aktivirana na daljinski upravljač u automobilu, dok je drugu aktivirao bombaš samoubojica. Turska je tako još jednom postala meta terorista, a nakon eksplozija gradom su se slile hitne službe, vatrogasci i policija. Predsjednik Tayyip Erdogan kazao je da njegova zemlja i narod mogu biti sigurni da će se boriti protiv terorizma do samog kraja. Nećemo dopustiti da napadi prođu nekažnjeno. Napadači će platiti visoku cijenu- rekao je Erdogan".

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu kazao je da je među ubijenima 30 policajaca i sedam civila, jednu osobu nisu uspjeli još identificirati. U govoru na pokopu policajaca, i Soylu je najavio osvetu. "Osvetit ćemo se, ova krv neće ostati prolivena na tlu."

"Čini se da je autobomba za cilj imala mjesto gdje su bile locirane specijalne jedinice policije, točno na mjestu gdje su stadion napuštali navijači Buraspora", rekao je Soylu.

Druga detonacija dogodila se 45 sekundi nakon prve u Macka Parku, koji je od Arene udaljen oko kilometar. U pritvoru je 13 osoba osumnjičenih da su povezani s napadima. Prve informacije upućuju na militante Radničke stranke Kurdistana, rekao je zamjenik premijera Numan Kurtulmus.

"Automobil koji je prolazio pokraj stadiona detoniran je daljinskim upravljačem, 45 sekundi poslije, čovjek se zaustavio pred skupinom policajaca i dignuo se u zrak. Turska je doživjela dva jeziva bombaška napada", rekao je zamjenik premijera. Za napade je korišteno oko 300 do 400 kilograma eksploziva. Očevici su pokušali spasiti ozlijeđene policajce.

"Putnici su izašli iz taksija i ja sam krenuo voziti. Zazvonio mi je telefon i kada sam htio podići slušalicu, odjeknula je snažna eksplozija. Udario sam glavom od taksimetar. Nekoliko sekundi kasnije čuo sam novu pucnjavu i vidio ozlijeđene policajce. Odmah sam izašao iz automobila i potrčao pomoći ozlijeđenima", ispričao je jedan taksist. Tuga i strah obuzeli su građane Istanbula nakon sinoćnjeg napada.

"Na Bliskom istoku se razilaze različiti interesi što stvara nemir i nesklad. Ovakvim napadima teroristi pokušavaju ostvariti svoj cilj. Tužan sam i strahujem da bi naša država mogla postati kao Sirija ili Irak", rekao je stanovnik Istanbula.

"Srce mi je slomljeno nakon što sam vidjela policajce kako plaču i tješe jedni druge. Svi smo emocionalni nakon sinoćnjeg incidenta. Ne znam, ali ovo mora prestati", rekla je jedna žena. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da je Savez ujedinjen u solidarnosti sa saveznikom Turskom i odlučan u borbi protiv terorizma. Napade je osudila i Njemačka, kancelarka Angela Merkel govori o napadu protiv čovječnosti. Odgovornost još nitko nije preuzeo. U Turskoj je danas proglašen Dan žalosti.


Reci što misliš!