Događaji

Inicijativa

Osnovana Mreža za kontrolu hrane Jugoistočne Europe

 Osnovana Mreža za kontrolu hrane Jugoistočne Europe

Cilj je ove Mreže poboljšati zdravlje i gospodarstvo u cijeloj regiji, poticanje testiranja i inspekcijskog nadzora te menadžment kvalitete

U Gradskoj skupštini održana je osnivačka skupština Regionalne mreže za sigurnost i kvalitetu hrane jugoistočne Europe. Zasad ju čine Makedonija, Kosovo, BIH, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija.

"Već idući tjedan odmah po registraciji priključit će nam se kolege iz Srbije, a nakon toga nam je potvrdila ulazak Mađarska te iza toga Bugarska, Rumunjska, Grčka i Albanija. Cijenim da ćemo do ljeta imati preko 60 članica. Mreža će biti organizirana da će u prvoj sekciji biti Zavodi, u drugoj sekciji privatni poduzetnici, u trećoj iznastveni instituti i u četvrtoj fakulteti ", kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

Cilj joj je poboljšati zdravlje i gospodarstvo u cijeloj regiji, poticanje testiranja i inspekcijskog nadzora te menadžment kvalitete.

"Po prvi puta jedna međunarodna organizacija osniva se u gradu Zagrebu, RH. Tu mrežu su osnovalo vodeće institucije šest zemalja.

Okupljat će institute za javno zdravstvo iz svih 12 zemalja, okupljat će vodeće znanstvene institute kao što je naš osnivač Ruđer Bošković.

Okupljat će fakultete koji na bilo koji način sudjeluju u edukaciji mladih ljudi koji će sutra raditi na procesu proizvodnje i distribucije hrane u regiji.

"Zemlje u regiji bilježe sve više pretilih ljudi, a raste i broj oboljelih od dijabetesa. Izuzetno je bitno što i kako jedemo, kazao je Šostar.

"Naravno da ćemo dignuti kontrolu na puno višu razinu i da će se kontrolirati hrana u domocilnim zemljama. Mi ćemo omogućiti da ono što izvozimo iz Hrvatske da budu sigurni da jedu kvalitetno i dobro."

Unatoč kontrolama, sva hrana koju jedemo nije potpuno sigurna, priznala je Zora Levačič, direktorica slovenskog Nacionalnog laboratorija za zdravlje.

"Ne bi se usudila reći da jedemo potpuno sigurno jer je globalizacija donijela širenje tog tržišta, puno uvoza i naravno da su zahtjevi o sigurnosti hrane postali puno veći", rekla je Levačić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.