Inicijativa
Osnovana Mreža za kontrolu hrane Jugoistočne Europe
Cilj je ove Mreže poboljšati zdravlje i gospodarstvo u cijeloj regiji, poticanje testiranja i inspekcijskog nadzora te menadžment kvalitete
U Gradskoj skupštini održana je osnivačka skupština Regionalne mreže za sigurnost i kvalitetu hrane jugoistočne Europe. Zasad ju čine Makedonija, Kosovo, BIH, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija.
"Već idući tjedan odmah po registraciji priključit će nam se kolege iz Srbije, a nakon toga nam je potvrdila ulazak Mađarska te iza toga Bugarska, Rumunjska, Grčka i Albanija. Cijenim da ćemo do ljeta imati preko 60 članica. Mreža će biti organizirana da će u prvoj sekciji biti Zavodi, u drugoj sekciji privatni poduzetnici, u trećoj iznastveni instituti i u četvrtoj fakulteti ", kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.
Cilj joj je poboljšati zdravlje i gospodarstvo u cijeloj regiji, poticanje testiranja i inspekcijskog nadzora te menadžment kvalitete.
"Po prvi puta jedna međunarodna organizacija osniva se u gradu Zagrebu, RH. Tu mrežu su osnovalo vodeće institucije šest zemalja.
Okupljat će institute za javno zdravstvo iz svih 12 zemalja, okupljat će vodeće znanstvene institute kao što je naš osnivač Ruđer Bošković.
Okupljat će fakultete koji na bilo koji način sudjeluju u edukaciji mladih ljudi koji će sutra raditi na procesu proizvodnje i distribucije hrane u regiji.
"Zemlje u regiji bilježe sve više pretilih ljudi, a raste i broj oboljelih od dijabetesa. Izuzetno je bitno što i kako jedemo, kazao je Šostar.
"Naravno da ćemo dignuti kontrolu na puno višu razinu i da će se kontrolirati hrana u domocilnim zemljama. Mi ćemo omogućiti da ono što izvozimo iz Hrvatske da budu sigurni da jedu kvalitetno i dobro."
Unatoč kontrolama, sva hrana koju jedemo nije potpuno sigurna, priznala je Zora Levačič, direktorica slovenskog Nacionalnog laboratorija za zdravlje.
"Ne bi se usudila reći da jedemo potpuno sigurno jer je globalizacija donijela širenje tog tržišta, puno uvoza i naravno da su zahtjevi o sigurnosti hrane postali puno veći", rekla je Levačić.
Vezane vijesti
-
Ministarstvo poljoprivrede u subotu je izvijestilo potrošače o opozivu tri vrste sladoleda u pakiranju od 2,5 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
-
-
-
Izdvojeno
-
U sklopu svečanog otvaranja Dana masline ispred JK Uskok s početkom u 15 sati danas će biti dodjeljena priznanja i ovogodišnja priznanja laureatima koji su ih svojim radom i ponašanjem zaslužili.
-
Premijer Andrej Plenković ocijenio je u petak da je slijetanje prvih šest od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Veliku Goricu povijesni događaj za sigurnost Hrvatske istaknuvši da će moderni zrakoplovi u sljedećih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more.
-
Grčku Icariju je stogodišnjak koji tamo živi opisao kao otok na kome ljudi "zaborave umrijeti“, i jedna je od pet plavih zona u kojima ljudi žive najduže.
-
Odjel za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom – Podružnicom Zadar, Odjelom za zdravstvo Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Narodnim muzejom Zadar, poziva na predstavljanje knjiga
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.