Događaji

Dan državnosti svečano obilježen i u Vukovaru

Dan državnosti svečano obilježen i u Vukovaru

U povodu Dana državnosti, u Vukovaru su kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence položili izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i Grada prevođena dožupanom Željkom Cirbom i gradonačelnikom Ivanom Penavom te izaslanstva policije, Hrvatske vojske i braniteljskih udruga.

Molitvu na Memorijalnom groblju predvodio je gvardijan Franjevačkog samostana i vukovarski dekan fra Ivica Jagodić.

U Palači Srijem je župan Božo Galić održao je u povodu praznika svečani prijem za predstavnike Županijske skupštine, gradonačelnike i načelnike, predstavnike vojske, policije, Ureda državne uprave, predstavnike Memorijalnog centra Domovinskog rata te braniteljskih i stradalničkih udruga.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti danas su u Vukovaru otkrivena spomen obilježja poginulim zapovjednicima obrane vukovarske četvrti Sajmište pukovnicima Petru Kačiću i Velimiru Đereku, poginulima u listopadu 1991. godine. Riječ je o unificiranim spomen-obilježjima čiju su izradu inicirali vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i Savjet za branitelje grada Vukovara s ciljem obilježavanja mjesta pogibije zapovjednika obrane Vukovara.

U listopadu prošle godine takvo je spomen-obilježje otkriveno na mjestu pogibije zapovjednika obrane Borova naselja general-bojnika Blage Zadre.

Spomen-obilježja rađena su u inoksu čime se šalje poruka o vječnosti kako spomenika tako i žrtava, a rad su vukovarskog branitelja Dubravka Duića-Dunje.

Na današnjoj su svečanosti spomen-obilježja dvojici vukovarskih heroja na mjestima njihove pogibije u Ulici Vatroslava Lisinskog i Ulici Tri ruže otkrili članovi njihovih obitelji. Molitvu u spomen na vukovarske heroje predvodio je fra Vjenceslav Janjić.

Uz Dan državnosti, Vukovarci u subotu obilježavaju i Međunarodni dan Dunava. U predvečernjim satima će se u središtu Vukovara, u organizaciji Grada, njegove Turističke zajednice i Športsko-ribolovne udruge organizirati bogat folklorni i tradicijski program uz tradicionalne riblje specijalitete i gastro specijalitete gostiju iz Sinja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.