Događaji

Sv. Petar u Morpolači

Svetkovina sv. Petra u Morpolači

Svetkovina sv. Petra u Morpolači

Domaćin Čista Velika uz pomoć mještana Vukšića,Provića,Bulića i Lišana dali su velikoga truda da svoje goste dočekaju i počaste

U crkvi sv. Petra u Morpolači, župa Čista Velika, mjesni župnik fra Petar Teskera predvodio je proslavu sv. Petra u srijedu 29. lipnja, a koncelebrirali su fra Marko Nimac i fra Damir Čikrara-Ćiro, župnik iz susjedne župe Lišane  kojoj pripadaju sljedeća mjesta: Vukšić, Lišane, Prović, Bulić i Ostrovica. Ta stoljetna tradicija zajedničkoga slavlja sv Petra susjednih župa sačuvana je do danas.

Misno slavlje uveličao je mješoviti crkveni  zbor iz Vukšića, Lišana i Čiste Velike  uz pratnju KUD Vukšić sa nadaleko poznatim pučkim pjevanjem svete mise.

 

 

Na kraju misnoga slavlja župnik fra Petar Teskera čestitao je svetkovinu, pozdravio sve sudionike te zahvalio fra  Marku Nimcu i fra Damiru Čikari -Ćiri  u koncelebraciji  kao i svima koji su doprinijeli proslavi. Zahvalio je  sv. Petru na svim darovima i blagodatima, kazavši da voli Čistu Veliku i susjedna sela: Vukšić, Prović, Bulić, Lišane, Ostrovicu te da vjeruje da će oni i dalje ostati ustrajni u vjeri, domoljublju i u plemenitosti svoga srca.

Crkva sv. Petra u Morpolači je ranoromantička građevina iz XII. st. s polukružnom apsidom, predsvođena i sa zvonikom na zapadnom pročelju. Crkva je godine 1988. restaurirana. U ratu je oštećena te još i danas nosi ožiljke rafala i velikosrpskih grafita po zidovima. Još nije obnovljena, premda je od godine 1962. pod državnom zaštitom

Domaćin Čista Velika uz pomoć mještana Vukšića, Provića, Bulića i Lišana  dali su velikoga truda da svoje goste posluže sa pečenom janjetinom, ostalim poznatim domaćim specijalitetima i poznatim vinom žutinom. Slavlje je do kasnih večernjih sati nastavljeno uz pjesmu KUD Vukšić i svih nazočnih uz pratnju harmonikaša Mate Šegote. 

Tekst:  Marko Ledenko-Mane


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.