Događaji

Razvoj destinacijskoga menadžmenta

Ministar Kliman obišao turističke investicije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Ministar Kliman obišao turističke investicije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Ministar turizma Anton Kliman danas je boravio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji  gdje se susreo sa županom Nikolom Dobroslavićem, predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislavom Bobanom te s predstavnicima turističkog gospodarstva županije s kojima je razgovarao o trenutnim projektima i investicijama u turistički sektor te budućem razvoju turizma u županiji.

Na sastanku se, osim o trenutnim trendovima u turizmu, razgovaralo i o otvorenju kongresnog centra u Dubrovniku, otvaranju novih i produživanju postojećih zračnih linija te razvoju destinacijskog menadžmenta i poreznim stopama u turizmu. Inače, kongresni centar u Dubrovniku Ministarstvo turizma podržalo posljednjom odlukom iz Fonda za razvoj turizma iz veljače 2016. godine sa 400 tisuća kuna te je ministar Kliman ovom prilikom istaknuo kako će Ministarstvo turizma i dalje podržavati projekte važne za turistički razvoj županije. U ovom trenutku također je u procesu realizacija i velike investicija u zračnu luku, čime se očekuje povećanje letova posebice izvan glavne turističke sezone što će doprinijeti produljenju sezone.

Ministar Kliman također je naglasio kako se u Hrvatskoj dnevno ostvari oko 500 tisuća noćenja, od čega 40 tisuća u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te nadodao: "Dubrovnik je najprepoznatljiviji brend hrvatskog turizma, no potreban je i daljnji razvoj, a država tu treba pomoći. Mi sudjelujemo u poticanju projekata i u sinergiji sa svim razinama vlasti ćemo riješiti izazove koji su pred nama".

"Govorili smo o pitanju PDV-a u turizmu i doznali da je ministar pripremio prijedlog da se 2018. godine PDV u turizmu smanji, razgovarali smo i o kongresnom centru kao projektu županije koji ministarstvo podržava i pomaže financijski u realizaciji. Također smo se i dotakli problema gospodarenja otpadom te o najnovijim incijativama da se odustane od izgradnje centra za gospodarenje otapdom, čemu se mi kao županija izričito protivimo, a ministarstvo turizma podržava potrebu da za gospodarenje otpadom trebamo jasno rješenje, ne smije biti nejasnih situacija kako se ne bi dogodilo da se upadne u situaciju u kakvoj je bila Makarska ili Napulj u Italiji. Naravno na sastanku smo razgovarali i o problemu  ACI marine u Slanom. Utvrdili smo da je krivica za neotvaranje marine u dogovorenom roku na ACI d.d.-u koji nije ispoštovao ugovorene obveze prema Općini Dubrovačko primorje. Ministar je obećao da će sa ministrom prometa pokušati riješiti problem bilo na način da ACI ispoštuje svoje obveze ili će ministarstvo samo naći rješenje. Na kraju smo razgovarali i o temi Turističke ugostiteljeks škole, i dobroj volji DUUDI-ja da prenese zemljište kojem je vlasnik kako bi se time omogučilo izgradnja škole, a taj projekt podržava i ministarstvo turizma.", izjavio je župan Dobroslavić nakon sastanka.

Nadalje, investicije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje su planirane u ovoj godini su hotel More u Dubrovniku, za koji je u planu proširenje kapaciteta i ulaganje u nove sadržaje, a otvaranje se očekuje u sljedećoj godini. Ove godine započelo je ulaganje u hotel u Importane Resortu, čije se otvaranje također planira za sljedeću godinu te ulaganja u hotele Plat. Ministar je također danas obišao neke od investicija u županiji te izrazio veliko zadovoljstvo s obzirom da se ove godine u Hrvatskoj otvara 40 novih odnosno novoobnovljenih hotela.

U nastavku dana ministar Kliman je sudjelovao i na sastanku na temu razmatranja optimalnog turističkog razvoja Prevlake nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.