Događaji

Zdrava prehrana

Pula - okrugli stol o proizvodnji zdrave hrane u Hrvatskoj i EU

Pula - okrugli stol o proizvodnji zdrave hrane u Hrvatskoj i EU

"Proizvodnja hrane u Hrvatskoj i EU: eko, bio, organsko - sigurno?", naziv je okruglog stola koji je u subotu u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj održan u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca.

 

Na tom su skupu o raznim aspektima ekološke proizvodnje hrane, od preciznog određenja termina do europske i hrvatske zakonske regulative, te gorućeg pitanja GMO proizvodnje, raspravljali relevantni stručnjaci među kojima i zastupnik u Europskome parlamentu Ivan Jakovčić (ALDE), koji je kao član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj sudjelovao u izradi izvješća o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

Europsko zakonodavstvo prepoznaje i propisuje proizvodnju bio hrane, ali problem je što još imamo tzv. mix farme, na kojima se proizvodi i na konvencionalni i na "bio" način, često pomiješano pa u konačnici ne zna o kakvom se proizvodu radi, rekao je uvodno Jakovčić i dodao da je zbog toga potrebno brzo promijeniti inače dobar zakon, a procedura je spora.

Postoji i drugi, kako je istaknuo, ozbiljan problem, a odnosi se na razinu onečišćenja koji neki bio proizvod može imati, a nema jasnog propisa koji to regulira. "Jedinstveno europsko tržište ima jedinstvenu bio markicu, ali ne možemo imati istu oznaku za različitu vrst onečišćenja proizvoda," naglasio je.

Jakovčić je rekao da Hrvatska ima ogroman potencijal za proizvodnju tzv. bio, odnosno ekološke hrane i predložio je da Istra postane prva europska "bio" regija. "Siguran sam da Istra može u tome ponovno prednjačiti u Europskoj uniji," rekao je Jakovčić.

Potencijal koji ima Europa u proizvodnji i potrošnji zdrave hrane je nevjerojatan, rekao je, napomenuvši da zbog nedovoljne proizvodnje Europa uvozi bio hranu, za koju nažalost ne znamo kako je proizvedena.

Na skupu su govorili i načelnica za eko proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Darija Musulin, direktorica tvrtke Biotechnicon koja se bavi certificiranjem na području proizvodnje, prerade i uvoza poljoprivrednih i prehrambenih ekoloških proizvoda Ana Marušić Lisac, te Ranko Tadić, predsjednik udruge Eko Liburnia koja je usmjerena na jačanje eko-turizma, ekološke poljoprivrede i zaštite okoliša.

Nakon okruglog stola bit će predstavljeni uspješni projekti vezani uz distribuciju hrane, te upriličena degustacija istarskih delicija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.