Događaji

Njemačka: Dolazak izbjeglica potaknuo pitanje tretmana maloljetničkih brakova

Njemačka: Dolazak izbjeglica potaknuo pitanje tretmana maloljetničkih brakova
Davor Javorovic/PIXSELL

Stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel pokušavaju pronaći kompromis oko zakonskog tretmana brakova među maloljetnicima, useljeničkog problema koji se intenzivirao dolakom velikog broja izbjeglica u Njemačku u posljednjih godinu dana.

„Potpuna zabrana brakova među maloljetnicima je možda dobronamjerna inicijativa ali ona bi u određenim slučajevima štetila mladim ženama", rekla je u četvrtak povjerenica vlade za integraciju Aydan Oezoguz (Socijaldemokratska stranka Njemačke).

On se protivi zahtjevima iz redova demokršćanske Unije CDU/CSU koji traže potpunu zabranu brakova za osobe ispod 18 godina starosti. Time bi bio postrožen i dosadašnji zakon koji je važio za brakove sklopljene u Njemačkoj po kojem je brak bio dozvoljen za osobe starije od 16 godina pod uvjetom da je jedan od supružnika stariji od 18 godina.

Oezoguz smatra da bi u pojedinim slučajevima djevojčice čiji su brakovi anulirani izgubile određena prava prilikom nasljeđivanja. Poništenjem brakova sklopljenih u inozemstvu roditelji bi izgubili i starateljstvo nad djecom.

Broj brakova među maloljetnicima koji su vjenčani izvan Njemačke je nepoznat ali se smatra da je dolaskom izbjeglica naglo povećan. Dosad je registrirano oko 1500 maloljetnih izbjeglica u braku od čega 360 mlađih od 14 godina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.