Događaji

Oko 15.000 eura dnevno

Prijete li Hrvatskoj sankcije zbog nedonošenja novog Zakona o duhanu?

Prijete li Hrvatskoj sankcije zbog nedonošenja novog Zakona o duhanu?

Zbog nedonošenja novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji bi bio usklađen s direktivom EU, Hrvatskoj prijeti tužba pred Europskim sudom pravde koja može rezultirati i novčanom kaznom od oko 15.000 eura -dnevno. Iz Ministarstva zdravstva poručuju panike nema novi će se zakon usvojiti na vrijeme u prvom kvartalu iduće godine.

Premda je Hrvatska na zahtvev EK zakon trebala usvojiti još u svibnju do toga nije došlo, te smo se doveli u nezavidnu poziciju. O svemu je danas raspravljao i saborki Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku. Zamjenik ministra zdravstva Ivan Bekavac primiruje.

"Prijedlog Zakona je dovršen, prezentacija pred GSV-om, potom ide u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i u donošenje u Sabor. Nema opasnosti od finacijskih sankcija, jer nema nikakvih administrativnih prepreka, da Zakon doista ne bude donesen u prvom kvartalu iduće godine" poručio je Bekavac. Bivši resorni ministar SDP-ov Siniša Varga prstom upire u bivšu Vladu, kaže zakon je bio gotov još u svibnju.

"Ja imam informaciju da je to bilo skinuto sa dnevnog reda na užem kabinetu. Jedan od razloga je Mostova tvrdnja da nije bilo u skladu sa EU direktivom, a sa druge strane je skinuto jer je HDZ imao dogovor sa duhanskom industrijom da dođe što kasnije do primjene Zakona" tvrdi Varga.

"Tek u svoje osobno ime mogu reći da je Zakon proljetos pravovremeno i u cjelosti napustio Ministarstvo zdravstva. Ne bi rekao da je bilo pogodovanja, ali nisam ovlašten o tome govoriti. Je li Vlada postupala u skladu sa propisima? Vjerujem da je" odgovara zamjenik ministra zdravstva Bekavac. Osim promjene izgleda kutija cigareta, čijih će 65 posto površine od 20.svibnja iduće godine morati biti prekriveno fotografijama organa koji stradaju od duhanskog dima i porukama o opasnostima pušenja, lokalna samouprava prema novom će zakonu moći proglasiti “zone slobodne od duhanskog dima” koje čine javne površine. Također ne bi se smjelo pušiti u krugu bolnica ili primjerica škola. Prilikom rasprave na Odboru HDZ-ov Darko Milinović istaknuo je da se zalaže za stroži zakon, dok je SDP-ov Željko Jovanović poručio da je prije svega bitna prevencija.

"Da se mene pita, ja bi zabranio pušenje u svim javnim prostorima jer to je jedini način da se borimo protv smrti 10-14,000 osoba godišnje" poručio je Milinović.

"Apeliram da damo sve od sebe da zdravstveni odgoj zaživi u školama u punoj mjeri, jer djeca moraju naučiti put koji će osigurati da bude manje pušača i alkoholičara jer tako ćemo osigurati i zdravije društvo" zaključio je Jovanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.