Politika

Na vlastitu inicijativu

Ruža Tomašić postala izvjestiteljica u Odboru za regionalni razvoj

Ruža Tomašić postala izvjestiteljica u Odboru za regionalni razvoj
Ivo Cagalj/PIXSELL

Europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić je u Odboru za regionalni razvoj u Europskom parlamentu predložila novo izvješće na vlastitu inicijativu na temu: „O budućim perspektivama za tehničku potporu u okviru kohezijske politike“

Izvješće će biti predstavljeno u Odboru u ožujku 2017., dok se glasovanje na plenarnoj sjednici u Strasbourgu očekuje u lipnju 2017.

Iako se tehnička pomoć u kohezijskoj politici koristi od 1988., Europski parlament nikada nije proveo opću analizu njezina doprinosa i uloge. Tehnička je pomoć transverzalno područje trošenja za koje ne postoji jedinstvena i jasna definicija te je teško provesti detaljnu procjenu njezine važnosti i doprinosa institucionalnom jačanju i izgradnji administrativnih kapaciteta za učinkovito upravljanje europskim strukturnim i investicijskim fondovima (fondovi ESI).

Tehnička pomoć na inicijativu država članica iznosi 13,4 milijarde EUR za pet fondova ESI. Tehnička pomoć može se smatrati faktorom promjene, a njezin cjelokupni doprinos može doći do izražaja tek u budućnosti kada se aktivnosti i reforme potpuno provedu. Zbog tog se razloga planiranje, koordiniranje i transparentnost aktivnosti tehničke pomoći moraju osigurati u svim fazama. Šire gledano, potrebno je pomno pratiti ulogu tehničke pomoći u doprinosu institucionalnim, administrativnim i strukturnim reformama u državama članicama kako bi se očuvali transparentnost i legitimitet.

U pogledu jačanja institucionalnih i tehničkih kapaciteta u mnogim državama članicama korištenje sredstvima tehničke pomoći nikada nije bilo ponuđeno regionalnim ili lokalnim tijelima. To znači da se tehnička pomoć koristila na nacionalnoj razini za osposobljavanje regionalnih ili lokalnih tijela tijekom kojeg lokalni ili regionalni predstavnici nisu imali priliku izraziti svoje potrebe, tako da osposobljavanja nisu bila usmjerena na lokalne potrebe ili prilagođena ciljanoj skupini sudionika.

Ruža Tomašić nada se da će prijašnje greške poslužiti za učenje i poboljšanje buduće uporabe tehničke pomoći. Svrha tehničke pomoći nije samo potrošiti novac već ga i iskoristiti za ciljanu skupinu sudionika te pravovremeno obavijestiti lokalne i regionalne dionike o ponuđenim mogućnostima kako bi osposobljavanja koja organiziraju države članice uistinu rezultirala potrebnom dodanom vrijednosti, a njihovi sudionici njima bili zadovoljniji.

Nadalje, vrlo je važno u kontekstu integriranog održivog urbanog razvoja naglasiti da gradovi imaju pravo koristiti tehničku pomoć za sve aktivnosti povezane s uspostavom sustava i pripremom te provedbom projekata u okviru mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja jer u okviru tog mehanizma gradovi postaju posrednička tijela u upravljanju fondovima ESI i nadzoru nad njihovom uporabom.

Posebne usluge tehničke pomoći (TAIEX-REGIO Peer 2 Peer, JESSICA i JASPERS) uspješno su provedene u nekoliko država članica; međutim, vrlo je važno o tim uslugama dobiti više informacija na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Važan faktor uspjeha svakog prijedloga ili programa je i razina osviještenosti. Potencijalni kandidati trebaju dobiti jasna objašnjenja i ispravne informacije o mogućnostima tehničke pomoći.

Kriza u Europi zahtijeva i određenu fleksibilnost dodjele fondova ESI: to se odražava u odredbama u vezi s upravljanjem tehničkom pomoći. Trenutačno se članak 25. Uredbe o zajedničkim odredbama odnosi samo na države članice s privremenim proračunskim poteškoćama. Međutim, u okviru novog zakonodavnog prijedloga o Programu potpore strukturnim reformama raspravlja se o mogućem proširenju geografskog opsega tog članka na sve države članice.

Taj bi program trebao nadopunjavati postojeću tehničku pomoć u okviru fondova ESI, ali pitanje je kako osigurati tu koordinaciju.

Stoga je potrebno detaljnije izvješćivati o uporabi sredstava tehničke pomoći koja su na raspolaganju državama članicama. Potrebno je ocijeniti doprinos aktivnosti koje se financiraju tehničkom pomoći i povećati proračunsku transparentnost.

Kako bi adresirala navedenu problematiku, Ruža Tomašić je u Europskom parlamentu organizirala radionicu na temu tehničke pomoći.


Reci što misliš!