Crna Kronika

Olujno nevrijeme

Novigrad: Nastavljena sanacija šteta od nevremena, traga se za Talijanom

Novigrad: Nastavljena sanacija šteta od nevremena, traga se za Talijanom
Leonard Kvarantan

U novigradskom akvatoriju još uvijek se traga za Talijanom koji je ispao iz broda

Čišćenje ulica i parkova te uklanjanje srušenih stabala nastavljeno je u subotu u Novigradu u kojem je u petak snažno nevrijeme praćeno kišom, tučom i vjetrom prouzročilo veliku materijalnu štetu, a u novigradskom akvatoriju još uvijek se traga za Talijanom koji je ispao iz broda.

Tijekom najvećeg naleta vjetra jučer je srušeno na desetke velikih stabala, koja su na području kampa Aminess Sirena poklopila nekoliko desetaka kamp prikolica, šatora i automobila uzrokujući veću materijalnu štetu. Ogromna stabla pala su u gradu i na tri zgrade i na jednu malu crkvicu iz 15. stoljeća koja je kulturno dobro. Stanje u samome središtu grada je u međuvremenu normalizirano.

"Nevrijeme je najizraženije zahvatilo područje užeg središta grada Novigrada te područje autokampa Sirena i hotela Maestral, tvrtke Aminess. Kamp je pun gostiju, a uslijed jakog vjetra, srušilo se na desetke velikih stabala pretežito borovine. Stabla su poklopila nekoliko desetaka kamp prikolica, šatora i automobila, te je napravljena velika materijalna šteta", rekao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Dodao je kako su vatrogasci kako u kampu tako i u središtu grada srušili sva ona stabla koja su predstavljala potencijalnu opasnost za ljude, a sve službe su na terenu. 

Na svu sreću nitko nije stradao, dodao je, premda je Hitna pomoć intervenirala jer se javilo nekoliko ljudi, koji su zadobili ogrebotine, ali nitko nije zbrinut. 

Nažalost, za jednim se talijanskim državljaninom još uvijek traga na moru nakon što je u petak, petnaestak minuta prije nevremena, ispao iz broda prilikom ulaska u novigradski akvatorij. Nestanak je prijavila njegova supruga koja je uspjela s brodom ući u novigradsku luku. 

U akciju potrage uključene su dvije spasilačke brodice iz sastava pulske Lučke kapetanije, jedan brod postaje pomorske i aerodromske policije Pula i jedna brodica Lučke uprave Pula kao i dvije privatne brodice, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

"Sve su službe na terenu, priključili su se i djelatnici Šumarije te brojni građevinari i privatnici sa svojom građevinskom mehanizacijom i strojevima koji pomažu u uklanjanju stabala. U svakom slučaju, stanje se pomalo normalizira", istaknuo je novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

Istarski župan Boris Miletić zahvalio je svim žurnim službama koje su izašle na teren, pokazavši još jednom dobru organiziranost sustava, kao i svim građanima koji su se samoinicijativno uključili u sanaciju nastalih šteta. Također, župan je zahvalio i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na ponuđenoj pomoći, te iskazanoj brizi.  

Inače, za danas meteorolozi najavljuju u Istri djelomice sunčano, ali i dalje nestabilno vrijeme te u noći uz mogućnost neverina, dok su danju izgledni grmljavinski pljuskovi.

 


Reci što misliš!