Događaji

#županija

Od softvera za određivanje veličine ribe do uzgoja kamenica u Novigradu

Od softvera za određivanje veličine ribe do uzgoja kamenica u Novigradu
Radio Zadar

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije predstavila je 7 pilot projekata tvrtki Zadarske županije koje su za pokretanje inovativnih procesa u ribarstvu osvojili sredstva u ukupnom iznosu od 420.000,00 kn.

Korisnicima su sredstva dodijeljena u sklopu projekta INVESTINFISH koji je sufinanciran programom Interreg Italija-Hrvatska. Marija Kokanović – Marikomemerc d.o.o. – to je inovacija u procesu sigurnosti hrane , softver s aparatom za ATP-briseve kojima ćemo puno strože kontrolirati higijenu procesa, u svrhu sigurnosti hrane , da bi kasnije uveli certifikate  i standarde za višu kvalitetu proizvoda. Na ovome smo radili 6 mjeseci - kazala je za program Radio Zadra.

Josip Vodopija- Akvakultura d.o.o.– izrada softvera za detekciju veličine ribe u kavezima, takvo rješenje ne postoji još u Europi. Kod uzgoja ne znate točnu veličinu bio-mase ribe u kavezu, naša inovacija uvodi stereo-kameru koja snima 24 sata ribu, vade se kvalitetne fotografije i podaci o ribi u kavezu.Natječaj AGRRA –e nam je pomogao da nas približi našem cilju, najesen bismo organizirali prezentaciju  nove firme koja će izaći iz ove ideje i zaposliti nove mlade stručnjake.

Za svoju inovaciju u uzgoju plave ribe 60 tisuća kuna dobila je i Kali tuna, za treniranje jastrebova koji će tjerati galebove nad kavezima za uzgoj tune, a u cilju smanjenja troškova u poslovanju. Direktor prodaje Marko Jurin o tome je govorio za Radio Zadar.

Zanimljive inovacije osmislila su još i 4 uzgajivača školjaka koji su svoje inovacije razvili u suradnji s Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i također dobili po 60 tisuća kuna, a kako je na konferenciji kazala voditeljica projekta INVESTINFISH iz AGRRE Ana Zubčić, na natječaj ih se bilo javilo 15 , s inovacijama koje se ne srame svjetskih dostignuća iz područja razvoja akvakulture.

​​​​​

Reci što misliš!