Crna Kronika

Policijski pas Gana imao ključnu ulogu

Policija u Zadru zaplijenila preko dva kilograma heroina te preko kilogram amfetamina

Policija u Zadru zaplijenila preko dva kilograma heroina te preko kilogram amfetamina
Emica Elvedji/PIXSELL

U dva dana zadarska policija provela dva značajna kriminalistička istraživanja, u kojiima je kod osumnjičenih pronađen i oduzet heroin, kokain, amfetamin, digitalne vage te oružje

Na konferenciji su sudjelovali Ivan Gambiraža, zamjenik načelnika te Željko Pilipović, voditelj službe kriminalističke policije PU zadarske.

Zadarska policija zaplijenila veće količine droge Zadarska policija zaplijenila veće količine droge

U uvodnom dijelu je zamjenik načelnika Ivan Gambiraža iznio statističke podatke o zapljeni droge od početka 2023.godine

- Na našem području je zabilježeno  8 zapljena kokaina, gdje je pronađeno oko 387,34 grama kokaina te 3 zapljene heroina s ukupnom 3163 grama heroina i  1018 grama tzv punila, kao i 18 zapljena amfetamina, gdje je oduzeta ukupna količina 2147,9 grama amfetamina te 86 zapljene marihuane s ukupno 16 947,16 grama oduzete marihuane.
 

Dodao je kako su na području Policijske uprave zadarske u posljednjih tjedan dana dovršena četiri značajna kriminalističke istraživanja.
 
O rezultatima dva posljednja istraživanja, novinare je upoznao voditelj Službe kriminalističke policije Željko Pilipović, a radi se zapljeni preko dva kilograma heroina kao i preko kilogram amfetamina, tzv. speed.
 
Naime, tijekom provođenje koorodiniranog i zajedničkog postupanja s policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske, u utorak,  06. lipnja 2023.godine u ranim poslijepodnevnim satima na autocesti A1 na području mjesta Jasenice, policijski službenici Odjela kriminaliteta droga u suradnji s policijskim službenicima Postaje prometne policije Zadar zaustavili su osobni automobil slovenskih nacionalnih oznaka, za kojeg su postojale osnovane sumnja da se radi o prijevozu droge.
 
Po zaustavljanju, 25-godišnji vozač, državljanin Slovenije, u daljnjem policijskom postupanju dragovoljno je  izručio manju količinu droge kokain – 1 gram.
Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela i prisutnost druge droge u vozilu, muškarac je uhićen i priveden u prostorije policije, dok je vozilo vučnom službom prevezeno u krug policijske uprave.

Potom je istog dana  temeljem sudskog naloga Županijskog suda u Zadru i uz korištenje psa za detekciju droga obavljena pretraga, a kada je policijski pas Gana pozitivno reagirala na prisutnost droge u vozilu,  osumnjičeni je iz vozila izručio četiri vrećice s drogom heroin i jednu vrećicu ispunjenu amfetaminom, koje su bile skrivene u prostoru posebno prenamijenjenom za prijevoz droge,  u predjelu ispod mjenjača.
Radi se o ukupnoj količini droga: oko 2094 grama heroina i oko 1070 grama amfetamina.

Nadalje, tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičenog je oduzet i novčani iznos, za koji se sumnja da potječe od izvršenja kaznenog djela.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama je dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. 
 
Nastavio je te izvijestio o  rezultatima višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, koje je rezultiralo privođenjem četvorice osumnjičenih pritvorskom nadzorniku te oduzetim kakainom, heorinom i oružjem:

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina u dobi od 46, 39, 57 i 42 godina, koje se sumnjiči za Neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.
 
Naime, provedenim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem sumnja se  kako je prvoosumnjičeni 46-godišnjak u cilju daljnje prodaje nabavljao veće količine droge heroin i kokain, a koju drogu je skrivao te dalje preprodavao posredstvom druge trojice osumnjičenih, za koje se sumnja da su u više navrata drogu preprodavali krajnjim korisnicima na širem zadarskom, biogradskom i šibenskom području.
 
Tako se 46-godišnjaka sumnjiči da je tijekom svibnja mjeseca 2023.godine u najmanje dva navrata 57-godišnjaku prodao oko 400 grama droge kokain u cilju daljnje preprodaje na širem zadarskom području, a koju drogu je 57-godišnjaku do prebivališta prevozio osumnjičeni 39-godišnjak
       
Nadalje, 39-godišnjaka sumnjiči da je u posljednjih pet mjeseci u najmanje 59 navrata izvršio preprodaju kokaina i heroina u količinama u rasponu od 0,5 grama do 103,5 grama, a koje je prethodno nabavljao od 46-godišnjaka i dalje preprodavao na širem biogradskom i šibenskom području.

Osumnjičenog 42-godišnjaka sumnjiči da je u tri navrata vršio prodaju i posredovanje pri preprodaji droge drugim osobama.
 
U sklopu istraživanja temeljem naloga Županijskog suda u Zadru na širem zadarskom području izvršene su pretrage domova i drugih prostorija koje osumnjičeni koriste kao i vozila, a prilikom pretrage kod 46-godišnjaka na benkovačkom području su policijski službenici pronašli oko 540 grama heroina, 207,54 grama kokaina, koja droga je bila pakirana u po dvije pojedinačne PVC vrećice, digitalnu vagu, dvije lovačke puške i pet komada streljiva cal.7,9 mm te novac za koji se sumnja da potječe od preprodaje droge.
  
Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, sva četvorica osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl.190.st.2. Kaznenog zakona.
Isto tako, protiv 39-godišnjaka se zbog ustupanja droge drugoj osobi te davanja na konzumaciju kokaina i heroina, podnosi  kaznena prijava zbog kaznenog djela Omogućavanje trošenja droga iz čl.191.st.1. Kaznenog zakona.
Poradi nelegalnog posjeda oružja i streljiva, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana protiv 46-godišnjaka slijedi optužni prijedlog.

Na kraju izlaganja, voditelj službe se zahvalio svim policijskim službenicima koji su sudjelovali u provođenju kriminalističkih istraživanja, a koja su u konačnici rezultirala većom zapljenom droge.

 


Reci što misliš!