Crna Kronika

da ne povjeruješ

Na brzoj cesti kod Splita vozio romobil gotovo 70 kilometara na sat

Na brzoj cesti kod Splita vozio romobil gotovo 70 kilometara na sat
Igor Soban/PIXSELL

Sve je više romobila na našim cestama, a ove godine izglasan je Zakon o sigurnosti prometa na cestama kojim su određena i pravila za vozače romobila.

Romobili, role i koturaljke u izmijenjenom Zakona o sigurnosti prometa na cestama postali su pomoćna pješačka sredstva.

Osobnim prijevoznim sredstvima smatraju se vozila s elektromotorom ne jačim od 0.6 kW, koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, a koja nemaju sjedeća mjesta, kao što su monocikl s motornim ili električnim pogonom, segway te romobili s motornim ili električnim pogonom.

Električni romobili koji ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava, dakle oni koji voze brže od 24 kilometra na sat, moraju biti homologirani i registrirani. Svi vozači romobila, rola i koturaljki moraju nositi kacigu. Kazna za nenošenje kacige iznosi 300 kuna. Motoristi bez kacige bit će kažnjeni kaznom u iznosu od 1000 kn.

Vozači romobila i drugih osobnih prijevoznih sredstava noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti  označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Portal Dalmacija danas objavio je snimku romobilista sa splitske Sirobuje. Riječ je o brzoj cesti na izlazu odnosno na ulazu u Split. On je, kako pokazuje snimka, vozio preko 60 kilometara na sat.


Reci što misliš!