Crna Kronika

Zadržan je u pritvoru zbog rizika od bijega

Ubojica s Paga mjesec dana ostaje u pritvoru - branio se šutnjom

Ubojica s Paga  mjesec dana ostaje u pritvoru - branio se šutnjom
Dino Stanin/PIXSELL

Duško Tanasković (28) iz Srbije, osumnjičen za ubojstvo Gorana Vlaovića (38), crnogorskoga državljanina, mjesec dana ostaje u Istražnom zatvoru u Zadru. Tako je odlučio sudac istrage, nakon što je Tanasković ispitan kod državnoga odvjetnika. Pred zgradu suda doveden je uz jako policijsko osiguranje.

Prvo ispitivanje kod županijskoga državnoga odvjetnika trajalo je kratko - osumnjičeni za jučerašnje ubojstvo na plaži Katarelac branio se šutnjom.

"U lošem je stanju. Psihički je dosta loše. Ima on određenih zdravstvenih tegoba psihičke prirode, plus još ovaj događaj, zato i nije iznio obranu. Bitno je da se provedu sva vještačenja. Nakon vještačenja ću biti pametniji i onda ćemo slagati obranu", kaže njegov odvjetnik Vinko Gulišija.

Županijski državni odvjetnik Emilio Kalabrić kaže kako je određeno provođenje istrage i to zbog kaznenoga djela ubojstva, a ne teškoga ubojstva, kako je to okvalificirala policija u svojoj kaznenoj prijavi.

"Nije prekvalificirano, jer kvalifikaciju određuje Državno odvjetništvo. DORH nije vezan za pravnu ocjenu kaznenog djela koje određuje policija ili bilo koje drugo tijelo, već DORH određuje pravnu ocjenu djela. U ovom trenutku prema stanju stvari i činjeničnim podacima drukčije se nije moglo kvalificirati", izjavio je Kalabrić. 

Na snimkama nadzornih kamera vidi se kako je osumnjičenik sačekao Vlaovića i ispalio mu hitac u glavu, te pobjegao. Uhićen je samo desetak minuta kasnije, a pronađeno je i oružje iz kojega je pucao. 

Kako navodno njegov ulazak u Hrvatsku nije zabilježen na nijednom graničnom prijelazu postavlja se pitanje kako je ušao u zemlju i je li imao važeće dokumente.

"Imao je važeće dokumente i isprave. U spisu se nalazi sve i imamo podatke o tome, ali ponavljam dok je istraga u tijeku o tome ne mogu govoriti", rekao je županijski državni odvjetnik. 

Istraga će obuhvatiti ispitivanje više od desetero svjedoka, te vještačenja, među kojima i psihijatrijsko. 

Obrana žaliti na određivanje istražnoga zatvora, koji je određen zbog opasnosti od bijega, a sudac istrage odbio je, kako doznajemo, jamčevinu od 100 tisuća eura, koju je ponudila obrana.

Iako i policija i DORH surađuju s tijelima Srbije i Crne Gore, za sada nitko ne želi govoriti o tome je li riječ o mafijaškom obračunu. No sve upućuje na to - kaže iskusni zadarski kriminalist Antun Novoselović. 

"Sve vodi k tome da postoji mogućnost da se radi o obračunu odnosno da se radi o ubojstvu koje je u pravilu naručeno od strane druge kriminalne skupine, koje se u pravilu obračunavaju oko plijena, tržišta i oko nekih svojih neriješenih situacija koje su imali u prošlosti", smatra Novoselović. 

 

 


Reci što misliš!