Crna Kronika

INTERVENIRALA POLICIJA

Neovlašteno iskapali arheološki lokalitet Gradine blizu Posedarja

Neovlašteno iskapali arheološki lokalitet Gradine blizu Posedarja

Nakon kriminalističkog istraživanja, mjerodavnome državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u suradnji s Policijskim upravama ličko-senjskom i primorsko-goranskom dovršili su kriminalističko istraživanje i kazneno prijavili dvojicu muškaraca osumnjičenih da su  neovlašteno obavljali istraživačke radove na arheološkom lokalitetu Gradine u katastarskoj općini Posedarje.

Tako se dvojicu hrvatskih državljana u dobi od 47 i 19 godina sumnjiči da su u svibnju 2022.godine neovlašteno obavljali istraživačke radove i arheološka iskapanja na lokalitetu Lergova gradina, zaštićenog arheološkog dobra upisanog u registar kultutnih dobara Republike Hrvatske.
Neovlaštena iskapanja, protivno zabrani i bez odobrenja nadležnog tijela su obavljali uz uporabu metal detektora i lopata.
 
Nakon kriminalističkog istraživanja protiv obojice mjerodavnome državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra.


Reci što misliš!