Crna Kronika

stigla sezona, s njima i džeparoši

Policija upozorava: Pripazite na svoje torbice i novčanike u gužvama u gradu

Policija upozorava: Pripazite na svoje torbice i novčanike u gužvama u gradu
Thinkstockphotos.com

Zadarska policija tijekom petka i subote, 13. i 14. svibnja zaprimila je nekoliko prijava krađa novčanika

Nepoznati je počinitelj 13. svibnja  u prijepodnevnim satima na predjelu Poluotoka iskoristio nepažnju 71-godišnje hrvatske državljanke i iz torbice joj otuđio novčanik s novcem, karticama i dokumentima, dok je 65-godišnjoj državljanki Njemačke iz ruksaka otuđio novčanik s novcem i dokumentima.      

Istog dana u poslijepodnevnim satima, nepoznati počinitelj je u Širokoj ulici otuđio novčanik s novcem i dokumentima iz torbice njemačke državljanke i  novčanik s novcem i dokumentima iz torbice državljanina Francuske.

U subotu prijepodne, na predjelu Poluotoka, nepoznati počinitelj je otuđio novac, dokumente i mobitel u vlasništvu 68-godišnje državljane Južne Koreje. Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Zadarska policija traga za počiniteljima te upozorava građane i turiste da budu oprezi sa svojim stvarima kako ne bi postali žrtve kaznenog djela.

- S obzirom da u ljetno vrijeme bilježimo turističke posjete domaćih i stranih turista, povezano uz to bilježimo džepne krađe. Prije svega potrebno je skrenuti pozornost na mjesta koja su ugrožena od strane džepara. To su, prije svega, javna mjesta na kojima se nalazi, prolazi ili okuplja veći broj građana, a što čini idealno okruženje za džepne krađe: tržnice, najfrekventnije ulice i trgovi te turističke destinacije - informiraju iz policije i pojašnjavaju:

- Kada su u pitanju počinitelji džepnih krađa, počinitelji djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više (troje, četvero). Načini počinjenja su više-manje uvijek jednaki: odvraćanje pozornosti guranjem i naguravanjem ili  verbalnim kontaktom (raspitivanje) od strane jednog počinitelja, dok drugi ili više njih istovremeno čini krađu najčešće vađenjem novčanika iz stražnjih džepova i torbica (neovisno o tome jesu li zatvorene ili otvorene). Naravno, iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu razrezati na njenoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik.

Kada su u pitanju mjere prevencije i samozaštite, obavezno treba naglasiti kako se torbe i torbice na svim prethodno navedenim potencijalno ugroženim mjestima nikako ne smiju držati na stražnjoj niti na bočnoj strani tijela, već isključivo naprijed, na prsima, sa, po mogućnosti, prekriženim rukama preko istih, uz obavezno zatvaranje patentnim zatvaračem. Ukoliko osoba nosi samo novčanik, isti nikako ne držati u stražnjim džepovima, već isključivo u prednjim, po mogućnosti unutarnjim i isto tako prekriti ga rukom. Ponekad je sigurnije čvrsto držati novčanik u ruci, nego u stražnjem džepu.

Ukoliko do džepne krađe ipak dođe, a žrtva to osjeti ili primijeti te uoči počinitelja ili više njih, preporučuje se zapamtiti njihov osobni opis koji je policiji vrlo koristan u traganju za počiniteljima i njihovom identificiranju. Naravno, događaj je potrebno bez odgode prijaviti policiji na telefon 192, odnosno u najbližoj policijskoj postaji, napominju iz PU zadarske.

 


Reci što misliš!