Crna Kronika

pu zagrebačka

Ribolovno društvo potkradanjem doveo u stečaj

Ribolovno društvo potkradanjem doveo u stečaj
Emica Elvedji/PIXSELL

Zagrebačka policija kazneno je prijavila 41-godišnjaka tereteći ga da je uzrokovao stečaj športsko ribolovnog društva s područja Vrbovca s čijeg je računa godinama neovlašteno podizao novac kojim je trošio za privatne potrebe

Muškarca osim za izazivanje stečaja, terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslove isprave, subvencijsku prijevaru i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Sumnjiče ga da je od 27. siječnja 2017. do veljače 2019. kao ovlaštena osoba za raspolaganje novčanim sredstvima, s kartice koju je imao na zaduženju podizao gotovinu u ukupnom iznosu od 82.800 kuna koju je zadržao za sebe, izvijestila je u četvrtak zagrebačka policija.

Osumnjičeni je prikrivajući takvo prisvajanje novca krivotvorio dokumentaciju te je, sumnja policija, čak i određene donacije društvu prikazivao kao trošak, knjižio ih, a novac zadržao za sebe.

Također je pojedine račune izdane tijekom 2017. proknjižio navodeći da su plaćeni gotovinom, da bi ih tijekom 2018. platio putem računa tvrtke.

Sumnja se i da je dio otpremnica i dostavnica bez izdanih računa proknjižio kao blagajnički trošak te je iznos zadržao za sebe dok je dio podignute gotovine trošio za privatne potrebe.

Račune je pravdao gotovinskim računima, a nakon što bi mu vratili proknjižene račune osumnjičeni ih je izvadio iz glavne knjige i uništio s ciljem da prikrije takvo poslovanje, utvrdila je policija.

Sumnjaju i da je više puta na benzinskim pumpama gorivo platio tvrtkinom karticom, gotovinom ili svojom karticom i to u ukupnom iznosu od 9869, a nakon čega je za dio računa plaćenih gotovinom ili svojom karticom iz blagajne sebi isplatio novac.

Također se kao osoba ovlaštena za zastupanje društva javio na javni natječaj za dodjelu potpora udrugama u županiji u 2017. ali je dobivena bespovratna sredstva od 47.000 kuna, umjesto namjenski za unaprijed određeni projekt potrošio za kupnju hladnjače vrijedne 28.000 kuna dok je ostatak novaca zadržao za sebe.

Županiji je pak podnio izvješće u kojem je kao dokaz namjenski utrošenog novca dostavio krivotvorenu dokumentaciju i na taj način je oštetio županiju za 47.000 kuna.

Policija ga tereti da je takvim neodgovornim poslovanjem izazvao prezaduženost ribolovnog društva nad kojim je početkom 2020. otvoren stečajni postupak.


Reci što misliš!